Seimo SRDK pažymi pozityvius pokyčius, teikiant socialines paslaugas šeimai ir vaikui

2019 m. birželio 13 d. pranešimas žiniasklaidai

2019 m. birželio 12 d. posėdyje Socialinių reikalų ir darbo komitetas (SRDK) domėjosi, kaip vyksta kompleksinių paslaugų, skirtų vaikams ir šeimoms, plėtra savivaldybėse. Įvertinęs, kad pozityvūs pokyčiai socialinių paslaugų šeimai ir vaikui plėtros srityje vyksta, komitetas paprašė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pateikti daugiau informacijos. Ją gavus, planuojama šio klausimo parlamentinę kontrolę tęsti.

Vaiko ir šeimos poreikius atitinkančių paslaugų teikimas yra viena efektyviausių pagalbos šeimai priemonių, be to, svarbi prevencinė priemonė siekiant padėti su sunkumais susiduriančioms šeimoms bei užtikrinti saugią aplinką jose augantiems vaikams.

Socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Vilma Augienė pristatė paslaugų šeimoms, auginančioms vaikus, 2017–2019 m. apžvalgą. Viceministrė atkreipė komiteto narių dėmesį, kad atlikus paslaugų paklausos analizę savivaldybėse, paaiškėjo, kad ši priemonė labai pasiteisino,  paslaugos šeimoms yra reikalingos. Kaip labiausiai pageidautina įvardinta psichosocialinė pagalba, apimanti socialinę, psichologinę, psichoterapinę pagalbą bei pagalbą įveikiant priklausomybes. Taip pat yra poreikis šeimos įgūdžių ugdymui ir sociokultūrinėms paslaugoms, pozityviosios tėvystės mokymams, mediacijos pagalbai, kuomet paslaugos teikiamos neteisminiam civilinių ginčų taikinamajam tarpininkavimui. Tarp savivaldybėse mažiausią paklausą turinčių įvardintos pavėžėjimo ir vaiko priežiūros paslaugos.

Pažymėta, kad prioritetine išlieka vaikų dienos centrų, teikiančių nestacionarias dienos socialinės priežiūros paslaugas vaikams ir šeimoms, veikla, finansuojant vaikų dienos centrų tęstinės veiklos ir naujai steigiamų vaikų centrų projektus. Finansavimas šiai sričiai išaugo nuo 3,604 mln. eurų 2017 m. iki 4,3 mln. eurų šiais metais. Valstybės biudžeto lėšomis finansuojami nevyriausybinių organizacijų projektai, skirti konsultacinei pagalbai pozityviosios tėvystės klausimais teikti vaiko tėvams, įtėviams bei globėjams. Didžiausią dalį šių konsultacijų sudaro psichologinės pagalbos ir informacijos tėvams, susijusios su vaiko auklėjimu, vaiko raida ir kylančiais auklėjimo sunkumais, informacijos apie pozityviosios tėvystės auklėjimo metodus, kitas nesmurtines vaikų auklėjimo priemones teikimas.

Siekiant stiprinti socialinį darbą su šeimomis, nuo 2007 m. valstybės biudžeto specialių tikslinių dotacijų savivaldybių biudžetams lėšomis pradėtos finansuoti socialinių darbuotojų, teikiančių socialinę priežiūrą šeimoms, pareigybės savivaldybėse. Šių pareigybių skaičiaus savivaldybėse išaugo nuo 556 pareigybių 2007 m. iki 1184 pareigybių 2018 metais. 2019 m. šeimų socialinei priežiūrai savivaldybių biudžetams skirta 20,5 mln. eurų.

V. Augienė, kalbėdama apie planuojamas naujas programas pažymėjo, kad Socialinės apsaugos ir darbo ministerija paslaugų plėtrą planuoja naujos Europos ekonominės erdvės finansinio mechanizmo 2014–2021 m. Sveikatos programos rėmuose. Viena tokių – speciali programa, skirta sunkaus elgesio vaikams, linkusiems į nusikalstamumą jauniems žmonėms, pasižymintiems sudėtingu, delinkventiniu elgesiu. Ši programa būtų kaip atsvara socializacijos centrams. Pasitelkus užsienio ekspertus, planuojama Lietuvoje sukurti šias paslaugas, skirtas vaikų elgesio problemoms spręsti. Kita planuojama programa skirta kurti teigiamus tėvų, mokytojų ir vaikų santykius bei užkirsti kelią vaikų elgesio problemoms pasireikšti.

Socialinių reikalų ir darbo komiteto biuro informacija

Tel. (8 5) 239 6822

 

Parašykite komentarą