20-ies metų skiepijimo pamokos: mažiau sergančių vaikų, sveikesnė visuomenė

Lietuvoje lankėsi prof. Stephen I. Pelton (JAV), Bostono universiteto Medicinos ir visuomenės sveikatos mokyklos pediatrijos ir epidemiologijos  profesorius, Bostono medicinos centro Vaikų infekcinių ligų padalinio direktorius. Viešėdamas Lietuvoje jis dalyvavo 4-ame Baltijos pediatrų kongrese ir skaitė pranešimą „Pamokos, išmoktos beveik dvidešimt metų skiepijant vakcina nuo pneumokokinės infekcijos“.

20-ies metų skiepijimo pamokos: mažiau sergančių vaikų, sveikesnė visuomenė

„Per dvidešimt metų supratome, kad skiepai ne tik apsaugo nuo ligos kūdikius – sumažėjo jų susirgimų, hospitalizacijos atvejų,  pagerėjo gyvenimo kokybė, mažiau reikia skirti antibiotikų, bet apskritai daug mažiau žmonių suserga pneumokoko sukeltomis ligomis. Taigi, pagerėjo visuomenės sveikata“, – kalbėjo po konferencijos prof. Stephen I. Pelton susitikime su žurnalistais.

Taip nutiko, nes maži vaikai yra pagrindinis pneumokokų „šaltinis“ visuomenėje, beveik kas antras jų nešioja pneumokoką savo nosiaryklėje. Jei jie patys nesuserga, tai gali užkrėsti kitus vaikus ar suaugusius kosėdami, čiaudėdami. Paskiepyti nuo pneumokokinės infekcijos mažieji ir patys nebesuserga, ir nebegali užkrėsti kitų. Pneumokokinė infekcija yra ypač pavojinga vaikams pirmaisiais gyvenimo metais ir suaugusiems, vyresniems nei 65 metų.

Pneumokokas (bakterija Streptococcus pneumoniae) gali sukelti labai įvairias ligas. Kai kurios jų, pavyzdžiui, ausų uždegimas, sinusitas – dažnos, bet nesunkios, pneumonija (plaučių uždegimas) – jau kur kas rimtesnė. Tačiau tarp pneumokoko sukeliamų ligų yra ir labai pavojingų – meningitas bei sepsis (kraujo užkrėtimas). Šios ligos ištinka, kai pneumokokas patenka į kraują (vadinamoji invazinė pneumokokinė infekcija). Nuskambėjus tragiškoms istorijoms, kai nuo meningito mirė net keli vaikai, tėvai puolė aiškintis dėl skiepų nuo šios ligos. Tačiau labai retas žino, kad ją gali sukelti ne tik meningokokas, bet ir pneumokokas.

 „Meningokokinė infekcija yra labai pavojinga liga, mirtingumas nuo jos 9–17 proc. Ši infekcija gali labai staigiai progresuoti: per pietus žmogus dar gerai jaučiasi, o naktį – jau reanimacijoje. Mirtingumas nuo pneumokokinės infekcijos – 3–5 proc.  Bet reikia nepamiršti, kad ši liga kur kas dažnesnė: JAV meningokokine infekcija suserga 1 iš 100 tūkst. žmonių, o pneumokokine infekcija – 25-30 iš 100 tūkst.“, – nenumoti ranka į pastarąją ligą ragino JAV profesorius.

JAV nuo pneumokokinės infekcijos paskiepijama 90 proc. kūdikių

Pasak prof. Stephen I. Pelton, nuo visų šių ligų apsaugo konjuguota vakcina nuo pneumokokinės infekcijos.

„JAV kūdikiai nuo pneumokokinės infekcijos skiepijami nuo 2000 metų. Nors iš viso yra 90 skirtingų pneumokoko tipų, vakcina apsaugo tik nuo dalies jų, vaikų sergamumas šia infekcija JAV sumažėjo apie 90 proc. Tai įrodo, kad tie pasirinkti pneumokoko tipai, nuo kurių skiepijame, ir yra labiausiai paplitę“, – pasakojo prof. S. I. Pelton.

Ar tėvai JAV sutinka skiepyti savo vaikus? „Taip, jie pasitiki savo gydytojais“, – panašu, klausimas kiek nustebino svečią iš JAV.

Pasak pašnekovo, pneumokokinės konjuguotos vakcinos saugumo charakteristikos yra gerai ištirtos, o efektas – akivaizdus.

„Kai 1972 m. baigiau mokslus ir pradėjau dirbti, skyriuje kartą per savaitę gydydavome vaiką, sergantį pneumokokų sukeltu plaučių uždegimu, dabar – kartą per mėnesį. Tada kas mėnesį matydavau vaiką, sergantį pneumokokiniu meningitu, dabar tokių atvejų pasitaiko kartą per metus. Bostono ligoninės infekcinių ligų skyrius sumažėjo nuo 900 iki 350 lovų“, – skaičiais komentavo skiepų naudą prof. S. I. Pelton.

Situacija Lietuvoje: nuo plaučių uždegimo miršta daugiau žmonių nei nuo gripo

Lietuvoje nuo 2014 metų spalio kūdikiai nemokamai (valstybės lėšomis) taip pat skiepijami nuo pneumokokinės infekcijos. Jie skiepijami trimis pneumokokinės vakcinos dozėmis: sulaukę  2 mėnesių,  po to –  4 mėnesių, o trečioji sustiprinančioji įskiepijama 12 – 15 mėnesių mažyliams.

Lietuvoje nuo pneumokokinės infekcijos nemokamai (valstybės lėšomis)  skiepijami ir vyresni vaikai (nuo 2 metų amžiaus), ir suaugusieji nuo 18 metų amžiaus, jeigu jie serga lėtinėmis ligomis pagal LR Sveikatos apsaugos ministro nustatytą sąrašą.

Plaučių uždegimas (pneumonija) yra dažniausia pneumokokinės infekcijos forma suaugusiems žmonėms. 2018 metais Lietuvoje gripu sirgo 46 030 suagusiųjų, plaučių uždegimu – 46 735.  Ir ši liga kur kas pavojingesnė nei gripas: 2018 metais  dėl gripo į ligonines paguldyti 958 asmenys, dėl plaučių uždegimo kur kas daugiau – 14 463. Pernai  gripas nusinešė 22 gyvybes, plaučių uždegimas  – 646.  Dažniausiai plaučių uždegimą sukelia pneumokokas (30 proc. visų plaučių uždegimo atvejų).  Konjuguota pneumokokinė vakcina apsaugo nuo pneumokokų sukelto plaučių uždegimo.

Lietuvos statistikos ir informacijos šaltiniai:

  • Lietuvos Higienos instituto sveikatos statistikos duomenys, stat.hi.lt;
  • Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras, ulac.lt

  

Su prof. S. I. Pelton kalbėjosi Vaida Samuolytė

Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Straipsnis inicijuotas kompanijos „Pfizer“.

Parašykite komentarą