Naujoji ligoninė – įgyvendinta pareiga Lietuvos žmonėms

Pirmadienis, birželio 17 d. (Vilnius). Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė Santaros klinikose apžiūrėjo baigiamą statyti Infekcinių ligų ir tuberkuliozės ligoninę.

Šalies vadovė, 2014 m. apsilankiusi senojoje, dar 1905 m. statytoje ligoninėje, pavadino ją nusikalstamo aplaidumo ir neefektyvaus valstybės lėšų naudojimo pavyzdžiu. Prezidentė nedelsdama įpareigojo Sveikatos apsaugos ministeriją ir Vyriausybę pradėti ieškoti problemos sprendimų, užtikrinti sveikatos paslaugų saugumą.   

Nors naujų tuberkuliozės atvejų šalyje mažėja, tačiau epidemiologinė situacija išlieka sudėtinga. Sergamumas šia liga Lietuvoje 4,5 karto viršija Europos Sąjungos vidurkį, todėl prevencijai ir gydymui būtina skirti ypatingą dėmesį. Senojoje Infekcinėje ligoninėje ne tik pacientai, bet ir patys gydytojai buvo priversti kęsti gyvybei pavojingas sąlygas. Ligoninėje nebuvo galimybių užtikrinti gerų darbo sąlygų ir elementarių higienos reikalavimų.

Pasak valstybės vadovės, ligos negali būti skirstomos pagal prestižą, o kokybiškos ir saugios paslaugos turi būti prieinamos kiekvienam žmogui. Prezidentės teigimu, ši nauja ligoninė Santariškėse – tai įgyvendinta pareiga Lietuvos žmonėms. Ligoninė atitiks aukščiausius tokio pobūdžio sveikatos priežiūros įstaigai keliamus reikalavimus ir visiems pacientams užtikrins modernų gydymą.

Kad netikėtiems infekcinių ligų protrūkiams reikia ruoštis iš anksto, patvirtino ir netikėtas tymų protrūkis. Specialistų teigimu, jei skiepijimų ir toliau nedaugės, šalyje galima sulaukti ir kitų seniai pamirštų ligų protrūkių. 

Naujoji 150 vietų ligoninė pirmuosius pacientus priims rudenį. Čia pasirengta kovoti net su labai pavojingomis infekcijomis – įrengti 8 boksai su visiškai izoliuotomis palatomis. Savo modernumu ir funkcionalumu ligoninė yra ne tik vienintelė Baltijos šalyse, bet ir išskirtinė visoje Europoje.

Parašykite komentarą