Seimo TS-LKD frakcijos seniūno pavaduotojos A. Bilotaitės pranešimas: parlamentarė ragina sveikatos apsaugos ministrą A. Verygą stabdyti numatytus ligoninių vadovų konkursus

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūno pavaduotoja Agnė Bilotaitė kreipėsi į sveikatos apsaugos ministrą Aurelijų Verygą, ragindama stabdyti numatytus gydymo įstaigų vadovų konkursus, kol nebus pakeista vadovų atrankos tvarka.

Pasak parlamentarės, sveikatos pasaugos ministro įsakymu neseniai pakeisti Lietuvos nacionalinės sveikatos sistemos valstybės biudžetinių ir viešųjų įstaigų vadovų konkursų organizavimo nuostatai kelia abejonių dėl skaidrumo ir korupcijos rizikos.

Birželio 5 dieną Seimo narė kreipėsi į Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) direktorių Žydrūną Bartkų prašydama atlikti minėto ministro įsakymo antikorupcinį vertinimą. STT pažymi, kad siekiant sumažinti korupcijos riziką galiojančius nuostatus dėl gydymo įstaigų vadovų atrankos būtina keisti.

„Sveikatos apsaugos ministerijai siūlome pakartotinai apsvarstyti anksčiau Specialiųjų tyrimų tarnybos teiktus siūlymus dėl komisijos nariams keliamų reikalavimų (konkrečios atstovaujamos įstaigos, konkrečios patirties, kadencijų skaičiaus, svarstyti dėl galimybės į komisiją įtraukti ir einančių pareigas sveikatos priežiūros įstaigų vadovų ir pan.), dėl nepriekaištingos reputacijos reikalavimų pretendentams sveikatos priežiūros įstaigų vadovų pareigoms užimti, taip pat svarstyti galimybę antrajame atrankos etape leisti dalyvauti visuomenės atstovui(-ams)“, – teigiama STT rašte. Čia taip pat pažymima, kad Sveikatos apsaugos ministerija iki šiol neatsižvelgė į STT pastabas.

A. Bilotaitė mano, kad antrajame vadovų atrankos etape turi dalyvauti ne tik sveikatos apsaugos ministras, bet ir nepriklausomi ekspertai. Visuomenės atstovų dalyvavimo svarbą savo išvadoje pabrėžia ir STT.

„Tai, kad ministras suteikia sau privilegiją pačiam priimti galutinį sprendimą dėl konkurso laimėtojo palieka erdvės piktnaudžiavimui ir kelia pagrįstų įtarimų dėl noro rinktis sau palankius asmenis. Jeigu ministras iš tikrųjų siekia didesnio sistemos skaidrumo, o ne tik kalba apie tai, jis turėtų atsižvelgti į STT pastabas ir pakeisti vadovų atrankos tvarką“, – teigia A. Bilotaitė.

Parlamentarės nuomone, šią savaitę numatyti Klaipėdos ligoninių vadovų konkursai turi būti stabdomi, kol nuostatai bus pakeisti.

 

Parašykite komentarą