Seimo narės I. Šiaulienė ir V. Viktoriją Čmilytė-Nielsen dalyvaus pasauliniame Moterų politikos lyderių suvažiavime

Seimo valdyba komandiravo Seimo Pirmininko pavaduotoją Ireną Šiaulienę ir Seimo opozicijos lyderę, Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnę Viktoriją Čmilytę-Nielsen birželio 23–28 dienomis dalyvauti pasauliniame Moterų politikos lyderių suvažiavime Tokijuje (Japonija).

„Aptarsime, kokia pasiekta pažanga, kaip kinta pasaulyje požiūris į moteris politikes, kiek jos prisideda prie svarbių pokyčių politikoje ir kitose gyvenimo srityse. Bus kalbama apie moterų dalyvavimą darbo rinkoje, jų sveikatą, apie jų indėlį siekiant teisingų žingsnių aplinkosaugos ar ekonomikos stiprinimo srityse. Tai didelis tarptautinis renginys, sukviečiantis moteris lyderes iš viso pasaulio, leidžiantis apžvelgti ne tik apžvelgti pažangą, bet ir nubrėžti problematiką, tam tikras kryptis, kaip dirbti ir ko siekti ateityje. Lietuva nuo praėjusių metų oficialiai prisijungusi prie EPIC koalicijos, sprendžiančios vienodo darbo užmokesčio problemą, mūsų šalis siekia lygių galimybių moterims, ir mano, bei kitų politikos lyderių pareiga kovoti su prietarais, pranašumo idėjomis ir nepilnavertiškumu, kuris iš kartos į kartą moterims buvo skiepijamas“, – Spaudos biurą informavo Seimo Lietuvos socialdemokratų darbo frakcijos narė I. Šiaulienė.

Viena pagrindinių suvažiavimo temų – „Veiksmai siekiant visuomenės pažangos per darnaus vystymosi tikslų įgyvendinimą“. Šioje rubrikoje numatomi keli posėdžiai, kurių metu bus išklausyti pranešimai šiai opiais klausimais: „Moterys ir Azijos vaidmuo pasaulyje“, „Siekiant visuomenės pažangos per moteris kaip politikos lyderes“, „Siekiant pasaulio pažangos per darnų vystymąsi“.

Pirmą posėdžių dieną užbaigs aštuoni vienu metu vyksiantys skirtingoms politikos kryptims skirti posėdžiai: „Moterų parlamentarių vaidmuo skatinant įvairovę ir įtrauktį“, „Sveiką ir ilgaamžišką visuomenę skatinančios moterys“, „Aplinkosauga ir ekonomika – kaip spręsti plastiko jūroje problemą“, „Sveikos moterys, sveika ekonomika“, „Lytinė ir reprodukcinė sveikata: politikos ir verslo vaidmuo“, „Gamtos mokslų, technologijų, inžinerijos ir matematikos (angl. stem) pamokos“, „Galių moterims verslininkėms suteikimas“. Taip pat vyks mokymai apie socialinę žiniasklaidą – bus kalbama apie tai, kaip užmegzti ryšį su bendruomenėmis.

Japonijoje vyksiančio vizito darbotvarkėje planuojamas Seimo atstovių susitikimas su Japonijos Parlamento Aukštesniųjų (Tarėjų) rūmų nariu, Japonijos ir Lietuvos draugystės parlamentinės grupės pirmininku Hirofumiu Nakasone, ministre Satsuki Katajama, atsakinga už regionų atgaivinimo ir moterų įgalinimo klausimus.

„Planuojame aptarti dvišalius Japonijos ir Lietuvos santykius, mūsų bendradarbiavimą ekonominėje plotmėje, saugumo klausimus, kultūrinių ryšių stiprinimo ir sporto klausimus“, – sako Seimo Pirmininko pavaduotoja I. Šiaulienė.

Antros suvažiavimo posėdžių dienos pagrindinės temos – „Ateities lyderių skatinimas“ ir „Visuomenės pažangos skatinimas“. Kalbant apie pažangos skatinimą bus išklausyti pranešimai tema „Kova su klimato kaita ir atliekas perdirbančios visuomenės kūrimas“.

Vėliau, kaip ir pirmąją posėdžių dieną, vienu metu vyks aštuoni skirtingoms politikos kryptims skirti posėdžiai. Viename jų – diskusijoje „Ar gali sportas sudaryti vienodas galimybes tarptautiniuose santykiuose?“ – savo patirtimi ir įžvalgomis pasidalyti pakviesta Seimo opozicijos lyderė V. Čmilytė-Nielsen, kalbėsianti apie moteris sporte ir sportinės karjeros iššūkius.

„Žvelgsime į tarptautinius santykius, į politiką tarp šalių per sporto prizmę. Sportas galėtų padėti užmegzti ryšius tarp valstybių ir pasitarnauti kaip papildomo dialogo galimybė ir politiniame lygmenyje. Ir apie pačius sportininkus kalbėsime. Kadangi pačiame renginyje akcentuojamas moterų politikių vaidmuo, tai, žinoma, daugiausia kalbėsime apie sportininkes, buvusias sportininkes. Manau, kad tai bus labai įdomi diskusija, proga paliesti įvairius apsektus. Kitos diskusijos dalyvės taip pat politikės – buvusios sportininkės“, – Spaudos biurui pasakojo V. Čmilytė-Nielsen.

Po posėdžių Lietuvos parlamentarės išvyks į Hiratsuką, lankysis Tokai universitete, kur susitiks su šios mokslo įstaigos viceprezidentu dr. Naoto Jošikava, apžiūrės sporto objektus. Vėliau Seimo narės dalyvaus Hiratsukos miesto Tarybos Asamblėjos priėmime, susitiks su Hiratsukos savivaldos vadovais.

Parašykite komentarą