ETPA sesijoje kelios valstybės priėmė bendrą pareiškimą, kuriuo išreiškia pasipiktinimą suteiktais įgaliojimais Rusijos Federacijai dalyvauti ETPA sesijoje

Pridedama Seimo kanceliarijos nuotrauka (aut. – S. Levin)

Strasbūre vykstant Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos (ETPA) sesijai birželio 26 d. Estijos, Gruzijos, Latvijos, Lietuvos, Lenkijos, Slovakijos ir Ukrainos delegacijos priėmė bendrą pareiškimą. Jis buvo priimtas po to, kai Asamblėjos posėdyje buvo patvirtinti Rusijos delegacijos įgaliojimai, atmetus visas teiktas pataisas, kuriomis buvo siekiama sugriežtinti poziciją ir palikti Rusijos Federacijos delegacijai galiojančias bent minimalias sankcijas

Pareiškime teigiama, kad „Rusijos Federacija nesilaiko nė vieno iš ETPA jai iškeltų reikalavimų, prieštarauja pamatinėms Europos Tarybos puoselėjamoms ir jos statute įtvirtintoms vertybėms. Šis žingsnis siunčia rimtą signalą ginkluotą agresiją naudojančiai, už asmenų nuodijimą atsakingai, neužtikrinančiai savo piliečiams žmogaus teisių valstybei, kuri, užuot skatinusi demokratiją Europoje, siekia destabilizuoti Europos demokratines valstybes.

Susiklosčius šiai situacijai, mums kaip savo valstybių atstovams dabar itin sunku paaiškinti mūsų piliečiams, kaip konkrečiai Europos Taryba gina jų teises, nes iš jos veiksmų susidaro įspūdis, kad jai svarbiau apsaugoti agresoriaus gerovę, o ne agresijos ir represijų aukas.

Tai kelia didelę grėsmę Europos Tarybai kaip organizacijai, nes ji praranda žmonių, kuriuos turėtų ginti, pasitikėjimą.

Grįžę į savo valstybes, kartu su mūsų valstybių parlamentais ir vyriausybėmis aptarsime mūsų bendrus veiksmus, kurių imsimės ateinančiose ETPA sesijose.

Linkime sėkmės naujai išrinktai ETPA Generalinei sekretorei ir tikimės, kad ji ras būdą minėtai šią savaitę iškilusiai precedento neturinčiai pasitikėjimo krizei išspręsti“.

ETPA sesija vyksta Strasbūre (Prancūzijos Respublika) birželio 24–28 dienomis, kurios svarbiausi darbotvarkės klausimai – Rusijos Federacijos grįžimas į ETPA ir Europos Tarybos Generalinio Sekretoriaus rinkimai. Birželio 25 d. ETPA pritarė rezoliucijai, kuria buvo sudarytos procedūrinės sąlygos, leidžiančios Rusijos Federacijos delegacijai įteikti įgaliojimus dalyvauti ETPA sesijoje.

 

Parašykite komentarą