Seimo VVS komitetas: „Reikalinga diskusija dėl savivaldybių funkcijų ir jų finansavimo sistemos efektyvumo užtikrinimo“

2019 m. birželio 27 d. pranešimas žiniasklaidai

Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas, 2019 m. birželio 26 d. posėdyje apsvarstęs valstybinio audito „Ar savivaldybių vykdomų funkcijų sistema sudaro prielaidas joms efektyviai veikti“ rezultatus ir pateiktas rekomendacijas, nusprendė dar šios Seimo pavasario sesijos pabaigoje (2019 metų liepos viduryje) organizuoti platesnę diskusiją ir išsamiau aptarti galimus būdus ir priemones optimizuoti Lietuvos savivaldybių funkcijų ir jų finansavimo sistemą.

 „Savivaldybių vykdomų savarankiškų ir valstybinių (valstybės perduotų savivaldybėms) funkcijų ir jų finansavimo sistema neužtikrina efektyvaus ir rezultatyvaus funkcijų vykdymo: šalies mastu nevertinama, kokias funkcijas efektyviausiai gali vykdyti centrinė valdžia, o kokias – vietos savivalda, savivaldybių vykdomų funkcijų skirstymas į savarankiškas ir valstybines bei sukurti atskiri jų vykdymo ir finansavimo mechanizmai nelemia efektyvesnio funkcijų vykdymo ir nepagerina viešųjų paslaugų kokybės“ – tokia išvada pateikiama 2017–2019 metais vykdyto valstybinio audito ataskaitoje.

Kaip parodė audito rezultatai, situacija iš tiesų nėra gera. Funkcijos tarp valstybės ir savivaldybių perskirstomos objektyviai neįvertinus, kokio rezultato tokiu pokyčiu siekiama ir ar dėl to funkcija bus vykdoma efektyviau. 9 iš 10 veiklos sričių valstybinių institucijų ir savivaldybių funkcijos dubliuojamos. Valstybės biudžeto lėšos savivaldybėms valstybinėms funkcijoms vykdyti yra skiriamos nenustačius siektino rezultato ir objektyviai neįvertinus, kiek lėšų reikia toms funkcijoms vykdyti: 10 (iš 36) valstybinių funkcijų lėšų poreikio apskaičiavimas nereglamentuotas, 14 (iš 36) funkcijų rodikliai objektyviai nepagrįsti, 3 (iš 36) funkcijoms nustatyti tik valstybės biudžeto lėšų paskirstymo savivaldybėms principai, 12 (iš 36) valstybinių funkcijų vykdyti valstybės biudžeto lėšų nepakanka ir savivaldybės tokių funkcijų vykdymą papildomai finansuoja savo biudžeto lėšomis.

Viena iš svarbiausių priemonių nustatytoms problemoms spręsti – savivaldybių vykdomų funkcijų peržiūros metodikos parengimas (peržiūros kriterijų, sričių ir būdų nustatymas). Pagal šią metodiką vėliau (iki 2023 m.) bus atliekama sisteminė visų savivaldybių vykdomų funkcijų peržiūra ir vertinamos savivaldybių valstybinių funkcijų finansavimo alternatyvos, galinčios duoti geriausią poveikį.

„Didžiausią susirūpinimą komitetui kelia tai, kad remiantis šio audito išvadomis nebūtų nutarta dar labiau centralizuoti viešųjų paslaugų teikimą arba užkraunama dar didesnė kontrolė ir biurokratinė našta savivaldybėms. Todėl jau šiame etape kviečiame visas suinteresuotas institucijas platesnei diskusijai apie tai, kokios funkcijos ir kokiu mastu turi būti vykdomos savivaldybėse. Žinoma, nepamirštant ir finansinių klausimų“,apibendrindama diskusiją sakė Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pirmininkė Guoda Burokienė.

Parašykite komentarą