Vartotojams reikalaujant, apgyvendinimo paslaugų sektorius priverstas keistis

Vasaros turizmo sezonui įgaunant pagreitį, vartotojų atstovai primena, kad keliaujant į kitas šalis galima apsistoti vietose, pažymėtose specialiu „EU Ecolabel“ ženklu. Tokį ženklą gauna apgyvendinimo vietos, atitinkančios „žaliojo apgyvendinimo“ kriterijų sąrašą.

„Turizmas yra viena sparčiausiai augančių ekonomikos šakų. Kasmetinis jo augimas sudaro 4 procentus. Deja, kartu su sektoriaus augimu, didėja ir gamtai jo atnešama žala. 2013 metais buvo suskaičiuota, kad net 8 procentus šiltnamio efektą sukeliančių dujų sukuria turizmas“, – teigia Lietuvos vartotojų organizacijų aljanso prezidentė Eglė Kybartienė.

Pasak E. Kybartienės, turizmo sektoriuje spartus augimas ir negebėjimas laiku diegti aplinkai draugiškas technologijas, sudaro vis labiau platėjančias žirkles. Augant turistų srautui, didės ir paliekamas CO2 pėdsakas.

„Įdomu tai, kad patys vartotojai keliaudami nori rinktis aplinkai draugiškas vietas. Šį pavasarį vienos didžiausių apgyvendinimo paslaugų internetu platformų paskelbtame tyrime sakoma, kad net trys iš keturių keliautojų norėtų bent kartą apsistoti vietose, pažymėtose kokiu nors aplinkai draugišku ženklu. Deja, tas pats tyrimas rodo, kad vartotojams darant pasirinkimus, dažnai pritrūksta informacijos“, – sako E. Kybartienė.

LVOA prezidentės teigimu, Europos Sąjungoje veikia „EU Ecolabel“ sertifikavimo sistema. Viešbutis, jaunimo nakvynės namai, kempingas ar kita apgyvendinimo paslaugą teikianti įstaiga gauna sertifikatą tik atitikus tam tikrus kriterijus. Jiems atitikti neužtenka tik rečiau plauti svečių rankšluosčius ar rūšiuoti atliekas.

Ekologinis apgyvendinimas (angl. eco-mmodation), turintis Ecolabel ženklą, bent 50 proc. apgyvendinimo vietos sunaudojamos energijos perka iš atsinaujinančių šaltinių. Be to, naudoja energiją taupančius prietaisus, pvz., skalbimo mašinas, vandens šildytuvus, o lauko zonose nenaudoja šildymo ar kondicionavimo. Bent du Ecolabel vietose patiekiami patiekalai yra vietiniai ir sezoniniai – tai reiškia, kad maisto žaliavos yra atgabentos iš ne toliau kaip 160 km. Prekės transportuojamos naudojant ekologišką transportą, svečiams siūloma naudotis viešuoju transportu, elektrinėmis transporto priemonėmis, automobilių ar dviračių dalijimosi platformomis.

Vartotojams, kurie ir keliaudami nori būti kuo draugiškesni aplinkai, E. Kybartienė pataria vengti „žaliojo smegenų plovimo“ vietų, t. y. tokių, kurios klaidindamos vartotojus tik apsimeta „žaliomis“. Ecolabel vietos yra kasmet kruopščiai tikrinamos ir iš naujo sertifikuojamos.

Be to, norint sumažinti CO2 pėdsaką, reikėtų mažinti kelionėje paliekamų atliekų kiekį, nenaudoti plastikinių pakuočių greitai gendantiems maisto produktams; pirkti tik tiek maisto, kiek reikia; taupiai naudoti vandenį. Ecolabel vietose vandens tiekimas sureguliuojamas taip, kad jo būtų sunaudojama tik tiek, kiek reikia, efektyviai panaudojamas ir lietaus vanduo, o valymui ir skalbimui pasirenkamos tik ekologiškos priemonės.

Gamtai draugiškas žaliasis apgyvendinimas nebūtinai „suvalgys“ papildomą atostogautojo kelionių biudžeto dalį ar suteiks mažiau komforto, nes tai gali būti tiek nebrangi stovyklavietė, tiek prabangus viešbutis.

Ekologinio ženklo apgyvendinimo paslauga yra prieinama daugelyje Europos šalių, tačiau labiausiai paplitusi pietuose – Ispanijoje, Italijoje, Prancūzijoje. Anot vartotojų aljanso atstovės, Europoje dar trūksta ekologinio ženklinimo apgyvendinimo vietų, tad sektoriui yra kur pasistiebti.

„Lietuvoje, deja, kol kas neturime nė vienos „EU Ecolabel“ ženklu pažymėtos vietos. Reikia tikėtis, kad ir mūsų šalies apgyvendinimo paslaugų teikėjai, norėdami išlaikyti planuojamą augimą ir įtikti vietos bei atvykstančių vartotojų lūkesčiams, bus priversti keistis ir siūlyti vis daugiau aplinkai draugiškų sprendimų. Džiugu, kad vartotojai yra tas variklis, kuris skatina stiebtis ištisą sektorių“, – sako Eglė Kybartienė.

„EU Ecolabel“ ženklas gali būti gerai pažįstamas ekologišką gyvenimo būdą jau pasirinkusiems vartotojams. Šiuo ženklu jau daugiau kaip 25 metus žymimos vartojimo prekės, tokios kaip batai, drabužiai, dažai, dušo žėlė, vienkartinių servetėlių popierius ir pan.

Trumpas „EU Ecolabel“ aprašymas: The EU Ecolabel for Tourist Accommodation Services

„EU Ecolabel“ apgyvendinimo vietų žemėlapis: http://ec.europa.eu/ecat/hotels-campsites/en

Apie Lietuvos vartotojų organizacijų aljansą: Lietuvos vartotojų organizacijų aljansas – tai 10 nevyriausybinių vartotojų organizacijų susivienijimas, veikiantis nuo 2012 metų. Aljansas – vienintelė Lietuvą atstovaujanti vartotojų skėtinė organizacija, esanti Europos vartotojų organizacijos BEUC nare. Aljanso aktyvistai veikia ES lygiu dalyvaudami prie europinių institucijų (Europos Komisijos, direktoratų, agentūrų) sudarytose ekspertų grupėse, Europos ekonomikos ir socialinių reikalų komitete, Europos vartotojų konsultacinėje grupėje, BEUC darbo grupėse. LVOA identifikacinis numeris Europos Sąjungos Skaidrumo registre: 506497923503-90. Plačiau: www.lvoa.lt.

 

Parašykite komentarą