„Lietuvos draudimas“ ragina būti budriems: vasara – dviračių vagysčių pikas

Didžiausia ne gyvybės draudimo bendrovė „Lietuvos draudimas“ perspėja gyventojus: vasara – dviračių vagysčių pikas, todėl svarbu išlikti budriems. Skaičiuojama, kad maždaug pusė visų per metus įvykstančių dviračių vagysčių nutinka būtent vasarą. „Lietuvos draudimas“ skaičiuoja, kad šįmet dviračių vagysčių žaloms atlyginti jau prireikė beveik 11 tūkstančių eurų, tačiau vagysčių sezonas tik prasideda. Praėjusiais metais bendrovė klientams iš viso išmokėjo per 54 tūkst. eurų tokioms žaloms atlyginti.

„Lietuvos draudimo“ duomenimis, pusę visų pavagiamų dviračių ilgapirščiai pasisavina viešose vietose, pavyzdžiui, pastatytus prie parduotuvės, kavinės ar darbovietės. Po maždaug po penktadalį dviračių vagysčių įvyksta iš butų ir gyvenamųjų namų, sandėliukų. Rečiausiai dviračiai „nukniaukiami“ iš automobilių ir sodų namelių, sklypų.

„Lietuvos draudimo“ Gyventojų turto draudimo vadovas Andrius Gimbickas pastebi, kad daugiausia dviračių vagysčių šalyje įvyksta gyventojams dviračiais pakeitus automobilius. „Vasarą dažnas gyventojas renkasi dviračiu keliauti į darbą, besimėgaudamas vasariškais orais ir vengdamas automobilių spūsčių. Kiti dviratį mina laisvalaikiu. Nors savo turtą dviratininkai stengiasi saugoti – rakina spynomis, esant galimybei stato arčiau vaizdo stebėjimo kamerų, – ilgapirščiai vis tiek randa būdų dviračius pasisavinti“, – sako A. Gimbickas.

„Lietuvos draudimo“ ekspertas pateikia keletą stambesnių pastarojo meto dviračių vagysčių atvejų. Tarkim, kai iš aptvertos, užrakintos ir apšviestos gyvenamojo namo teritorijos vagys sugebėjo vienu kartu pasisavinti net keturis dviračius. Klientų žalai atlyginti „Lietuvos draudimas“ išmokėjo daugiau nei 1,5 tūkstančio eurų. Įsimintinas ir atvejis, kai vagys pasisavino prie pajūryje stovėjusio automobilio dviem spynom prirakintus dviračius. Po maudynių grįžę dviračių savininkai pasigedo ir trijų krepšių su asmeniniais daiktais, rado sugadintą automobilio durelių spyną. Žalai atlyginti „Lietuvos“ draudimas tąkart taip pat išmokėjo 1,5 tūkstančio eurų.

„Pastarųjų kelių metų statistika rodo, jog vidutinė atlyginama žala klientams už dviračio vagystę siekia beveik 500 eurų, o didžiausia pernai išmokėta žala už pavogtą dviratį siekė net 3 900 eurų. Apskritai didesnės žalos patiriamos, kai vagys įsilaužia į namus, sandėliukus prie namų ir butus – tuomet retai apsiribojama vieno dviračio vagyste ir žalos skaičiuojamos tūkstančiais eurų“, – sako draudimo ekspertas A. Gimbickas.

Nuostolius dėl dviračių vagystės, kad netektų patirti neplanuotų išlaidų, atlygina draudimas. Dviračiai kaip namų turtas apdraudžiamas kartu su kitu namuose esančiu turtu įsigijus būsto draudimą. Draudimas dviračiams galioja ir už apdrausto būsto ribų, taigi prisegus juos gatvėje, prie kavinės ar darbovietėje.

„Lietuvos draudimo“ duomenimis, žiūrint vagysčių žemėlapį, jų skaičius tiesiogiai koreliuoja su miestų gyventojų skaičiumi, taigi daugiausia dviračių pavagiama Vilniuje ir Kaune, žymiai mažiau – Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje. Sostinėje įvyksta net trečdalis visų dviračių vagysčių.

Paliekantiems dviratį gatvėje patariama apsižiūrėti, ar pasirinkta vieta bent jau atrodo saugi – yra praeivių, netoliese įrengtos kameros. Taip pat rekomenduojama įsigyti kokybišką užraktą, kuriuo rakinti dviračio rėmą kartu su galiniu ratu, kad vagiams nekiltų pagunda dviračio išmontuoti.

Parašykite komentarą