Kultūros komitete pristatytas siūlomas naujas žiniasklaidos rėmimo modelis

2019 m. liepos 3 d. pranešimas žiniasklaidai 

 

Seimo Kultūros komitete šiandien buvo pristatytas siūlomas naujas žiniasklaidos rėmimo modelis, kuriuo siekiama atnaujinti Lietuvos žiniasklaidos (viešosios informacijos rengėjų) paramos modelį taip, kad jis skatintų Lietuvos žiniasklaidos ir informacinės erdvės gyvybingumą, jo valdymas ir sprendimų priėmimas būtų grindžiami valstybės biudžeto lėšų panaudojimo efektyvumo, atskaitingumo, bet ne politinės valdžios įtakos ir sprendimo galios didinimu.

Komiteto sudaryta darbo grupė, į kurios sudėtį įėjo platus ratas Lietuvos žiniasklaidos sektoriaus atstovų, po ilgų ir išsamių diskusijų sutarė ir parengė Lietuvos Respublikos visuomenės informavimo įstatymo Nr. I-1418 2, 27, 28 ir 45 straipsnių pakeitimo įstatymo projektą. Projektu siūloma nustatyti, kad valstybės finansinė parama viešosios informacijos rengėjams būtų teikiama konkursų tvarka per VšĮ „Žiniasklaidos rėmimo fondą“ (Fondas), kurios steigėjas ir vienintelis dalininkas – valstybė.

Projektu siūloma, kad Žiniasklaidos rėmimo fondas turėtų du valdymo organus: Fondo tarybą ir Fondo senatą. Fondo taryba, priimanti sprendimus dėl Fondo teikiamos paramos, būtų sudaroma iš 11 asmenų – visuomenės informavimo srities profesionalų, kuriuos deleguos viešosios informacijos rengėjų ir skleidėjų asociacijos.

Į Fondo senato sudėtį siūloma įtraukti asmenis, kuriuos skiria Lietuvoje veikiančios tarybos ir kitos organizacijos, atstovaujančios įvairias visuomenės dalis. Pagrindinė Fondo senato funkcija turėtų būti 4 Fondo tarybos narių rinkimas (paprasto balsavimo būdu iš juridinių ir fizinių asmenų pasiūlytų kandidatų sąrašo, skelbiamo viešai Fondo interneto svetainėje), tačiau taip pat siūloma jam numatyti tokias funkcijas kaip Fondo tarybos veiklos išklausymas ir įvertinimas, pastabų ir pasiūlymų dėl Fondo veiklos gerinimo teikimas.

Svarbu atkreipti dėmesį, kad tai, kaip įstatymo projektu siūloma reglamentuoti Fondo senato formavimą, leis sudaryti sąlygas platesniam visuomenės ratui prisidėti prie Fondo tarybos sudėties formavimo, jo veiklos vertinimo, o taip pat leis užtikrinti ir sudaryti galimybes į Fondo tarybą patekti atstovams organizacijų, kurios projekte nenumatytos kaip dalyvaujančios Fondo tarybos sudėties formavime arba kurių šiai dienai žiniasklaidos sektoriuje dar nėra, tačiau ateityje, vykstant rinkos ir sektoriaus pokyčiams, gali būti įkurtos.

Komiteto nariams pasiūlyta pasirašyti šį, komiteto darbo grupės parengtą, įstatymo projektą, kad artimiausiu metu jis būtų registruojamas ir pateikiamas Seimui.

Parašykite komentarą