Seimo LSDP frakcijos pranešimas: „Po Prezidento inauguracijos socialdemokratai pamatė sąjungininką“

2019 m. liepos 15 d. pranešimas žiniasklaidai 

 

Per Respublikos Prezidento inauguraciją Gitano Nausėdos pasakytoje kalboje socialdemokratai pamatė sąjungininką daugeliui programinių nuostatų ir jau pradėtų darbų. Prisiekęs Prezidentas kalbėjo apie politinių jėgų telkimą dėl švietimo, socialinės atskirties mažinimo, regionų politikos, kaip valstybės prioritetus tiek finansavimo, tiek požiūrio prasme.

„Pamatėme, kad Gerovės valstybės šalininkų gretos pasipildė sąjungininku. Pats Gerovės valstybės modelis kilęs Skandinavijos šalyse užtikrina galimybes visiems šalies gyventojams. Šiuo požiūriu, mūsų, socialdemokratų, nuostatos persidengia su Prezidento deklaruota programa“, – spaudos konferencijoje Seime sakė Socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas.

Socialdemokratų matymu, G. Nausėdos inauguracijos kalboje buvo akcentuota daug socialdemokratų programoje numatytų ir dabar jau pradėtų įgyvendinti iniciatyvų, pavyzdžiui, susitarimas dėl švietimo biudžeto pajamų perskirstymo didinimo nuo 30 iki 35 procentų.

„Kalbant apie pajamų perskirstymą, dabartiniai valdantieji yra pareiškę, kad mokestinių keitimų jie daugiau nedarys. Tuo metu mes aiškiai esame įvardiję, kad turi būti pasiektas 35 procentų biudžeto pajamų perskirstymas didinant jį kasmet palaipsniui“, – spaudos konferencijoje teigė Seimo socialdemokratų frakcijos seniūno pavaduotojas Algirdas Sysas.

A. Sysas pasidžiaugė, kad polemika, kuri vyko anksčiau su G. Nausėda, kaip su banko ekonomistu, dabar, jam pasukus į politiką, pakrypo į gerąją pusę – Gerovės valstybės kryptimi.

„Kai kurie Prezidento G. Nausėdos deklaruojami siekiai ne tik persidengia, bet ir sutampa su mūsų programa, pavyzdžiui, pajamų nelygybės mažinimas. Taip pat regionų atskirtis, kuri dabar tik didėja, nes dabartiniai valdantieji tik centralizuoja naikindami struktūras ir regionų padalinius“, – sakė Seimo socialdemokratų frakcijos seniūnas Julius Sabatauskas.

Socialdemokratai taip pat jau keletą mėnesių aktyviai dalyvauja prof. Vilijos Targamadzės koordinuojamame politinių jėgų susitarimo procese dėl švietimo politikos – vienos iš sričių, dėl kurios Prezidentas G. Nausėda pažadėjo imtis asmeninės iniciatyvos.

„Išgirdę aiškų Prezidento įsipareigojimą inicijuoti nacionalinį susitarimą dėl švietimo, išsakytą aiškų prioritetą švietimo kokybės pažangai, esame pasirengę apjungti pajėgas ir tikime, kad galime turėti tvarų visų politinių partijų susitarimą tiek dėl švietimo finansavimo, tiek dėl pokyčių apimties ir greičio, tiek dėl švietimo kokybės vertinimo sistemos. Aiški švietimo vizija ir stabilus jos įgyvendinimas nepriklausomai nuo rinkimų rezultatų bei valdžių kaitos – mūsų bendras tikslas“, – sakė socialdemokratė, Švietimo ir mokslo komiteto narė Dovilė Šakalienė.

Socialdemokratai tikisi, kad su Prezidento iniciatyva dėl švietimo pagaliau pasiryš sėsti už vieno stalo ir valdantieji, ir konservatoriai.

Kontaktams:

Irmina Frolova-Milašienė

El. p. irmina.milasiene@lrs.lt, mob. 8 600 07 099

Parašykite komentarą