Paskirtasis Lietuvos ambasadorius Prancūzijoje ketina stiprinti kultūrinius saitus

Kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas susitiko su paskirtuoju Lietuvos Respublikos ambasadoriumi Prancūzijoje Nerijumi Aleksiejūnu.

Pokalbyje aptartas abiejų valstybių bendradarbiavimas įvairiose kultūros ir meno srityse, poreikis skatinti tiesioginius ryšius tarp menininkų ir kultūros organizacijų, taip pat kalbėta apie lituanistikos padėtį Prancūzijoje, lietuvių literatūros vertimų į prancūzų kalbą skatinimą, susijusias iniciatyvas.

N. Aleksiejūnas domėjosi programa „Kaunas Europos kultūros sostinė 2022“ ir įgyvendinamais projektais, susijusiais su Kauno tarpukario modernizmo architektūros aktualizavimu, tarpukario Kauno ryšiais su Prancūzija.

Prancūzija – strategiškai svarbi šalis kalbant apie bendradarbiavimą kino srityje ir bendros kino gamybos projektus. 2015 m. pasirašytas Lietuvos ir Prancūzijos susitarimas dėl bendros kino filmų gamybos.

Susitikime dėmesys skirtas ir Paryžiaus Dievo Motinos katedrai, kurią balandžio viduryje nuniokojo gaisras. Kultūros ministerija jau anksčiau Prancūzijos Respublikos ambasadą yra informavusi, kad ministerija siūlo specializuotą ekspertinę pagalbą kilnojamųjų kultūros vertybių restauravimui.

Ministras M. Kvietkauskas pasidžiaugė ateities planais: Nacionalinėje dailės galerijoje šių metų pabaigoje arba kitų metų pradžioje planuojama atidaryti XX a. pr. Vilniuje gimusio, Paryžiuje studijavusio ir gyvenusio fotografo Moi Ver (Moshe Raviv-Vorobeichic) parodą, ten pat kitų metų liepą numatoma eksponuoti tarptautinę parodą „Baltijos šalių simbolizmo dailė“, 2018 m. pristatytą Orsė muziejuje, o šiemet startuosianti rezidencijų programa lietuvių rašytojams frankofonams bei vertėjams turėtų paskatinti lietuvių literatūros vertimus į prancūzų kalbą.

„Kultūra bus svarbi mano darbo dalis ir vienas prioritetų, tad jai skirsiu nemažai dėmesio“, – teigė N. Aleksiejūnas.

N. Aleksiejūnas ambasadoriaus pareigas pradės eiti nuo rugpjūčio 2 d.

Parašykite komentarą