Seimas iš naujo svarstys įstatymų pataisas dėl teisės panaudos pagrindu naudotis valstybės ir savivaldybių turtu

Respublikos Prezidento Gitano Nausėdos vyriausiasis patarėjas Simonas Krėpšta posėdyje pristatė šalies vadovo dekretus, kuriais Seimui pakartotinai grąžintos svarstyti Valstybės ir savivaldybių turto valdymo, naudojimo ir disponavimo juo įstatymo (projektas Nr. XIIIP-2622 GR) ir Prekybos, pramonės ir amatų rūmų įstatymo pataisos (projektas Nr. XIIIP-2630 GR) dėl Prekybos, pramonės ir amatų rūmų ir politinių partijų teisės panaudos pagrindu naudotis valstybės ir savivaldybių turtu.

Pasak šalies vadovo, Seimo 2019 m. liepos 9 d. priimti įstatymai, numatantys politinių partijų ir Prekybos, pramonės ir amatų rūmų teisę panaudos pagrindu naudotis valstybės ir savivaldybių turtu, prieštarauja konstituciniams atsakingo valdymo ir racionalaus valstybės turto tvarkymo principams.

Valstybės ir savivaldybių turto valdymo, naudojimo ir disponavimo juo įstatymas numato galimybę valstybės turtą patikėjimo teise perduoti juridiniams asmenims tik išimtiniais atvejais, kai įstatymai jiems priskiria valstybines funkcijas. Tuo tarpu regioniniai Prekybos, pramonės ir amatų rūmai, anot šalies vadovo patarėjo, vienija ekonomine veikla užsiimančius asmenis, o pagrindinis jų veiklos tikslas yra įgyvendinti verslo savivaldos principus.

Respublikos Prezidento G. Nausėdos tvirtinimu, politinių partijų, kaip vienos iš Konstitucijoje nurodytų piliečių laisvo vienijimosi formų, veikla neatsiejama nuo demokratijos. Tačiau, anot jo, valstybė jas gali remti tik laikydamasi skaidrumo ir objektyvumo reikalavimų, o rėmimas turtu nėra skaidrus.

Po valstybės vadovo dekretų pristatymo už tai, kad įstatymų pataisos būtų svarstomos iš naujo balsavo 68 Seimo nariai, už siūlymą laikyti pataisas nepriimtomis – 13 parlamentarų. Toliau jos bus svarstomos pagrindiniu paskirtame Audito komitete. Prie šio klausimo svarstymo Seimo posėdyje planuojama sugrįžti liepos 25 d.

Parašykite komentarą