Rengiantis Baltarusijos atominės elektrinės veiklos pradžiai Radiacinės saugos centras organizuoja susitikimus su gyventojais

Viešai Baltarusijos Respublikos skelbiamoje informacijoje nurodoma, kad pirmasis Baltarusijos atominės elektrinės (toliau – Baltarusijos AE) reaktorius pradės veikti šį rudenį. Suprantama, kad gyventojams didelį susirūpinimą kelia arti Lietuvos sienos pradėsianti veikti atominė elektrinė bei jos keliamas pavojus branduolinės avarijos atveju.

Siekdami supažindinti Lietuvos gyventojus, gyvenančius arti Baltarusijos AE, su galimomis grėsmėmis, jeigu joje įvyktų branduolinė avarija, ir juos informuoti apie tokių avarijų metu taikomas apsaugos priemones š. m. liepos 24 d. Radiacinės saugos centras kartu su Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento ir Švenčionių rajono savivaldybės administracijos atstovais organizavo susitikimą su Magūnų seniūnijos gyventojais.

Susitikimo metu buvo aptarti avarinės apšvitos keliami pavojai sveikatai, gyventojų perspėjimas ir informavimas bei skubūs veiksmai, kuriuos pirmiausiai reikėtų atlikti įvykus branduolinei avarijai (slėpimasis, evakavimas, skydliaukės apsauga, maisto ir geriamojo vandens naudojimo apribojimai).

Gyventojai aktyviai dalyvavo diskusijoje, klausė kaip būtų organizuojamas jų evakavimas, skydliaukės apsauga nuo radioaktyviojo jodo, apsirūpinimas maistu ir geriamuoju vandeniu, užtikrinta turto apsauga ir kt. Jie taip pat buvo supažindinti su atsakingųjų valstybės institucijų veikla rengiantis Baltarusijos AE eksploatacijos pradžiai bei spalio mėnesį vyksiančiomis valstybės lygio funkcinėmis pratybomis, kurių metu bus imituojama branduolinė avarija, dėl kurios reikės gyventojus perspėti ir informuoti, evakuoti, dezaktyvuoti ir kt. Šiose pratybose dalyvaus ir Švenčionių rajono savivaldybės gyventojai.

Atsižvelgiant į aktyvų gyventojų dalyvavimą ir išsakytus pageidavimus, Radiacinės saugos centras ir toliau organizuos panašius susitikimus su kitų seniūnijų gyventojais, gyvenančiais arčiausiai Baltarusijos AE.

Parašykite komentarą