Aštuonių Europos šalių partnerių projektas prisidės prie devynių socialiai orientuotų darnaus vystymosi tikslų įgyvendinimo

Vasario 4 – 9 dienomis Rygoje, (http://www.latconsul.lv/lv/home/) vyko ketvirtasios sociSDG projekto kūrybinės dirbtuvės. Kartu su mumis jose dalyvavo dar septynios su darnaus vystymosi įgyvendinimu dirbančios organizacijos: (http://www.idop.hr/hr/home/ The Croatian Institute for CSR, koordinatorius, Kroatija), (http://www.globalimpactgrid.com/ Global Impact Grid, Vokietija), (link: https://www.lum.it/en/university-lum.html LUM University, Italija), (https://www.nadaciapontis.sk/en/ Pontis Foundation, Slovakija), (https://www.materahub.com/en/ Materahub, Italija), LatConsul SIA (Latvija), (https://www.datamaran.com/ Datamaran, Jungtinė Karalystė), (http://www.kaleidoscopefutures.com/ Kaleidoscope Futures, Jungtinė Karalystė).

Siekiant padėti kompanijoms ir prisidėti prie DVT įgyvendinimo, Jungtinės Tautos sukūrė DVT kompasą (angl. The SDG Compass). Ši iniciatyva pateikia 5 žingsnius, kurie maksimaliai padidintų kompanijų įsitraukimą, kad būtų pasiekti DVT. Vis dėlto, tai tik pradžia ir daugumai vis dar trūksta daugiau žinių šioje srityje. Dėl šios priežasties, vienas iš pagrindinių mūsų konsorciumo uždavinių yra informuoti ir šviesti plačiąją visuomenę, viešo ir privataus sektorių atstovus.

SociSDGs – tai projektas, siekiantis didinti žmonių, kompanijų bei atsakingų institucijų sąmoningumą DVT bei jų įtraukimo į verslo strategijas srityje, o taip pat skleisti bendrą suvokimą apie darnų vystymąsi.

Rygoje buvo surengtos penkių dienų kūrybinės dirbtuvės su tarptautiniais pranešėjais pristatančiais savo idėjas ir siūlomus sprendimus skurdo mažinimo (DVT1) bei sveikos gyvensenos užtikrinimo (DVT3) klausimais:

Latvijos Respublikos socialinės apsaugos ministerijos socialinės įtraukties departamento direktorė Elina Celmina pristatė 2009 metų administracinės reformos Latvijoje rezultatus bei šios sistemos naudą Latvijai. Skurdo rodikliai Latvijoje 2013 m. sumažėjo iki 21,2%, palyginus su 2008 m. 26,4%. Didžiausia skurdo rizikos grupė pagal šeimos ūkį yra vieniši tėvai bent su vienu išlaikomu vaiku (41,1%), o mažiausia skurdo rizikos grupė yra dviejų tėvų ir vieno vaiko šeimos.

Inese Vaivare,  organizacijos Latvian Platform for Development Cooperation (LAPAS) direktorė, pristatė pavyzdį, kaip valdžia gali bendradarbiauti su nevyriausybine organizacija ir įtvirtinti darnaus vystymosi tikslus į nacionalinę struktūrą 4 etapais (integravimas, šokas, nesėkmė ir “mums pavyko”). Darnaus vystymosi tikslų įgyvendinimo Latvijoje rezultatai yra paskelbti ataskaitoje Sustainable development of Latvia.

Martins Valters projektas Age is not an Obstacle (Metai ne kliūtis) paaiškino, kas yra absoliutus ir santykinis skurdas bei pateikė būdų, kaip valdžia galėtų spręsti šią problemą.

Kūrybinių dirbtuvių dalis  buvo ir Free Riga turas, tai projektas siekiantis atnaujinti apleistus pastatus Rygoje, vadovaujamas Jazeps Bikse.

Dominykas Karpovič pasakojo apie krepšinio klubą Palangos kuršiai ir bendruomenės stiprinimą pasitelkiant sportą.

Jugnė JonušaitėHealthstate kalbėjo apie sveiką mitybą ir įrodė posakio “esi ką valgai” svarbą.

Justas Kučinskas ir Severas Švedas iš  Movement Vilnius priminė žaidimo ir judėjimo būtinumą šiuolaikiniame gyvenime.

Artiomas ŠabajevasTeenshapers supažindino su holistiniu metodu sprendžiant nutukimo problemą.

Anton NikitinVilniaus susisiekimo paslaugų atkleidė ryšį tarp miesto infrastruktūros ir miestiečių sveikatos.

Kristina MedžiausytėLietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos pabrėžė psichinės sveikatos svarbą bendrai žmogaus sveikatai ir savijautai.

Dirbtuvių metu įvyko ir internetiniai seminarai apie geriausias iniciatyvas DVT1 ir DVT3 srityse:

Kitas partnerių susitikimas vyks Bratislavoje (Slovakija), 2019 m. birželio 3-7 dienomis. Jei turite klausimų dėl konsorciumo, galite kreiptis elektroniniu paštu info@idop.hr. Daugiau informacijos apie projektą galima rasti svetainėje www.socisdg.com  arba www.facebook.com/sociSDG/ ir https://twitter.com/soci_SDG paskyrose.

Parašykite komentarą