Seimo nario A. Butkevičiaus pranešimas: „Turi būti ištirtos ir visuomenei praneštos vos neįvykusios aviakatastrofos priežastys“

2019 m. rugpjūčio 26 d. pranešimas žiniasklaidai

Seimo narys Algirdas Butkevičius kreipėsi į Teisingumo ministeriją, prašydamas pateikti informaciją apie š. m. balandžio 20 d. įvykusio orlaivių incidento tyrimą.

„Trūko vos akimirkos, kad įvyktų skaudžiausia aviakatastrofa šalies istorijoje – galėjo susidurti net trys lėktuvai. To buvo išvengta tik įsijungus automatinei lėktuvų perspėjimo sistemai. Itin svarbu ištirti tokius incidentus, jų priežastis, kad eliminuotume visas įmanomas rizikas ir neleistume tokiems pavojingiems įvykiams pasikartoti bei užkirstume kelią įvykti tragedijai“, – tvirtina parlamentaras.  

Seimo narys Algirdas Butkevičius rašte Teisingumo ministerijos prašo atsakyti, kada ministerija buvo informuota apie šį incidentą, ar buvo atliktas saugos tyrimas ir jei taip, kokios jo išvados bei pateiktos saugos rekomendacijos. Parlamentaras taip pat atkreipia dėmesį, kad visuomenė apie incidentą informuota nebuvo, ir ragina supažindinti su tyrimo rezultatais.  

Saugos tyrimus vykdo Teisingumo ministerijos Transporto avarijų ir incidentų tyrimo skyrius. Saugos tyrimas – siekiant ateityje išvengti avarijų ir incidentų tyrimų vadovo vykdoma procedūra, kurios metu renkama ir analizuojama informacija, daromos išvados, įskaitant priežasties ar priežasčių ir (arba) papildomų veiksnių nustatymą, ir prireikus rengiamos saugos rekomendacijos.

Š. m. gegužės 10 d. žiniasklaida paviešino informaciją apie balandžio 20 d. įvykusį incidentą. Oro erdvėje virš Marijampolės rajono trys civiliniai orlaiviai skrido priešpriešai viename – 11 kilometrų – aukštyje. Orlaiviams pavojingai suartėjus susidūrimo išvengta tik įsijungus lėktuvų perspėjimo sistemai TCAS. Tai leido orlaiviams skubiai pakeisti aukštį ir nesusidurti.

Parašykite komentarą