Biržai sėkmingai sprendžia vaikų globos klausimus

Antradienis, rugpjūčio 27 d. (Biržai). Prezidentė Dalia Grybauskaitė Biržuose lankėsi vaikų globos namų šeimynose ir susitiko su miesto bendruomene.

Vaikų globos namuose Prezidentė domėjosi jų gyvenimu ir poreikiais, kalbėjosi ir su globotiniais, ir su globėjais.

Pasak Prezidentės, nėra ir negali būti svetimų vaikų, nes jie visi – Lietuvos vaikai.  Tačiau globos pertvarka yra sudėtingas procesas, kurio sėkmę daug lemia tiek valstybės, tiek savivaldos pastangos, taip pat vietos gyventojų geranoriškumas. Geriausia pagalba be tėvų likusiems vaikams – nuoširdžiai priimti juos į bendruomenės gyvenimą, kad jie jaustųsi saugūs ir reikalingi.  

Prezidentė su savivaldybės ir miesto bendruomenės atstovais kalbėjosi apie visuomenės požiūrį į vaikų globą ir įvaikinimą.  

Biržų rajono savivaldybė – viena iš tų, kuriose globos namų pertvarka vyksta nuosekliai ir efektyviai, kur pakanka socialinių ir budinčių globėjų. Čia be tėvų globos likę vaikai jau nebepatenka į globos namus. Pirmoji budinti globėja Biržuose buvo įdarbintai pernai liepą, o šiuo metu budinčiųjų yra jau 6, taip pat 8 socialiniai globėjai. 

Prieš dvejus metus, 2017-ųjų rugsėjį, savivaldybė perėmė globos namus iš Bažnyčios ir tapo jų steigėja. Tada ten gyveno beveik trys dešimtys vaikų. Dabar Medeikių kaime esančiuose globos namuose yra likę 15 vaikų. Planuojama, kad jie 2020 m. Kalėdas švęs jau naujuose bendruomeniniuose šeimos namuose. Dabartiniame pastate po rekonstrukcijos įsikurs šeimos krizių centras. Čia jau dabar veikia ir vaikų dienos centras.

Per trejus metus, kai vyksta vaikų globos sistemos pertvarka, apie 300 vaikų perkelti į bendruomeninius globos namus. Nuo 2014 m. vaikų globos įstaigose sumažėjo 33 procentais. Įteisinus profesionalių budinčių globotojų veiklą, visoje Lietuvoje jau yra beveik 200 budinčių globėjų, jų šeimose auga 188 vaikai.

„Biržų duonos“ kvietimu vaikai ir Prezidentė dalyvavo ekskursijoje po įmonę, drauge stebėjo, kaip kepama duona ir kiti gaminiai. Ši socialiai atsakinga įmonė, kuri yra viena didžiausių ir seniausių lietuviško kapitalo duonos kepyklų, nuolat skatina įvairias bendruomenės veiklas ir prisideda prie socialinių iniciatyvų.

Parašykite komentarą