Santaros klinikų ir valstybės institucijų veiksmai nenustebimo

Vilniaus valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba atliko įmonės „Pontem“ veiklos Santaros klinikose patikrinimą. Po patikrinimo įmonės veikla nuo rytojaus klinikose yra stabdoma dėl nustatytų smulkių pažeidimų. Jei pažeidimai nebus per naktį panaikinti, „Pontem“ veiklos tęsti negalės.

Galimai nuo rytojaus veiklą vykdys įmonė „Skonio era“, su kuria klinikos pasirašė preliminarią sutartį. Įmonė, įsteigta rugpjūčio pradžioje ir šiai dienai turinti tik vieną darbuotoją, maitinimą teiks už naują –  didesnę kainą.

Lietuvos teismai pripažinę – tokia sutarčių nutraukimo praktika yra neteisėta

Pagal 2015 metais pasirašytą sutartį įmonė „Pontem“ penkerius metus teikė maitinimo paslaugas klinikose. Tačiau prieš porą mėnesių suaktyvėjo priekaištai dėl maisto kokybės. Tuo pat metu suaktyvėjo ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos patikrinimai Santaros klinikose įrengtose maisto gamybos patalpose.

Manoma, kad klinikos, pasitelkdamos valstybines tarnybas, visais būdais bandė vienašališkai nutraukti dar dvejus metus galiosiančią sutartį. „Buvo akivaizdu, kad Santaros klinikos stengėsi nutraukti sutartį. Stengėmės kalbėtis, kvietėme susirinkti į darbo grupę. Prieš kelias dienas gavome atsakymą iš klinikų, kuriame paminėta, jeigu Sveikatos apsaugos ministerijos ir Viešųjų pirkimų tarnybos nuomone yra būtina aptarti susidariusią situaciją, jie dalyvaus. Tačiau akivaizdu, kad dalyvavimui jie jau nesiruošė“, –  teigia UAB „Pontem“ generalinis direktorius Donatas Garbauskas.

Vilniaus valstybinė maisto ir veterinarijos tarnybą „Pontem“ veiklą stabdo remdamasi rugsėjo 5 dieną atlikto neplaninio patikrinimo metu nustatytais smulkiais pažeidimais ir kuriuos įmonė dar turi laiko ištaisyti iki rugsėjo 12 d.  

Įmonės „Pontem“ patirtis rodo, kad jau yra susidūrę su panašiais atvejais, kuriuose Lietuvos teismai yra pripažinę, kad tokia praktika yra neteisėta.

Nauji tiekėjai pasirinkti be viešo konkurso

Naujieji tiekėjai „Skonio era“, su kuriais Santaros klinikos pasirašė preliminarią sutartį, Lietuvos Respublikos juridinių asmenų registre įregistruoti tik šių metų rugpjūčio 2 dieną. Kaip teigė Santaros klinikos, naujuosius tiekėjus rinkosi apklausos būdu – viešas konkursas nebuvo skelbiamas.

Primename, kad prieš metus laiko Santaros klinikos buvo išreiškusios poreikį keisti valgiaraštį. „Pontem“ reaguodami į Santaros klinikų prašymą, kartu su  klinikų atstovais paruošė iš esmės naują valgiaraštį, kurį patvirtino, tačiau naujasis valgiaraštis negalėjo būti realizuotas už 2 eurus 59 centus. Įmonė kvietė Sveikatos apsaugos ministrą, Viešųjų pirkimų tarnybą bei Santaros klinikas sudaryti darbo grupę ir aptarti galimybę keisti maitinimo paslaugų kainą, kas leistų užtikrinti pageidaujamos kokybės maisto tiekimą.

Parašykite komentarą