Audito komitetas: „Vyriausybei trūksta sisteminio, kompleksinio problemų sprendimo požiūrio“

2019 m. rugsėjo 11 d. pranešimas žiniasklaidai 

 

Pirmame Seimo VII (rudens) sesijos Audito komiteto posėdyje buvo pristatyta Valstybės kontrolės atliktų auditų rekomendacijų įgyvendinimo būklės ataskaita, kurioje apibendrinami viešojo sektoriaus subjektų veiksmai įgyvendinant 2016–2019 m. I pusmečio valstybinių auditų rekomendacijas.

Ataskaitoje pažymima, kad nuo 2016 m. pusė teiktų svarbių rekomendacijų įgyvendinta ir stebėsena baigta, tačiau 29 proc. rekomendacijų vėluojama įgyvendinti sutartais terminais. Daugelis vėluojančių rekomendacijų yra dėl strateginių, kompleksinių pokyčių būtinybės ir jomis siekiama, kad situacija nagrinėjamoje srityje keistųsi iš esmės. Tačiau priimami sprendimai dėl rekomendacijų įgyvendinimo yra lokalūs, orientuoti į vienos srities pokyčius, todėl nesprendžia esminių problemų.

Siekdamas rekomendacijų įgyvendinimo ir reikšmingų rezultatų viešajame sektoriuje, komitetas ne vieną kartą sprendimuose pabrėžė, kad Vyriausybė stokoja horizontalaus sisteminio, kompleksinio požiūrio į esminių viešojo sektoriaus problemų sprendimą, tinkamai nesuderinti ir neišdiskutuoti tarp institucijų, priimami sprendimai ne visuomet pagrįsti tyrimais.

Norėdamas atkreipti dėmesį į svarbiausias vėluojančias rekomendacijas ir rekomendacijas, kuriomis siekiama strateginių, kompleksinių ir reikšmingų pokyčių, komitetas pasiūlė Vyriausybei imtis koordinavimo veiksmų dėl sisteminių viešojo sektoriaus problemų sprendimo.

Komitetas Seimo VII (rudens) sesijoje planuoja tęsti vėluojamų įgyvendinti svarbių rekomendacijų parlamentinę kontrolę valstybės biudžeto valdysenos pertvarkos, viešojo sektoriaus duomenų atvėrimo, sveikatos paslaugų kokybės ir prieinamumo gerinimo, valstybės turto valdymo problemų sprendimo, privalomojo sveikatos ir socialinio draudimo fondų finansinio tvarumo stiprinimo ir veiklos gerinimo, verslo priežiūros sistemos optimizavimo bei švietimo srityje klausimais.

Valstybės kontrolės apibendrinta atliktų auditų rekomendacijų įgyvendinimo būklės ataskaita Audito komitetui pateikiama du kartus per metus: kovo ir rugsėjo mėnesiais. Nuolat atnaujinta išsami informacija apie visų auditų rekomendacijų įgyvendinimą pateikiama Valstybės kontrolės interneto svetainėje.

Kontaktinis asmuo:

Seimo Audito komiteto pirmininkė

Ingrida Šimonytė, tel. (8 5) 239 6978

 

Parašykite komentarą