Lietuvoje vieši aukščiausios prabos juvelyras-pionierius

Lietuvos meninė juvelyrika pastebėta tarptautinėje arenoje – pasaulyje garsaus juvelyro, profesoriaus Ruudt Peters vizitas į Vilniaus dailės akademiją (VDA) žymi Lietuvos pripažinimą tarp garsiausių pasaulio menininkų.

Išgarsėjęs aštuntajame dešimtmetyje, iš Nyderlandų kilęs menininkas Ruudt Peters neretai vadinamas juvelyrikos pionieriumi. Ruudt Peters savo darbais keičia požiūrį į papuošalų nešiojamumą, medžiagas ir patį juvelyrikos kontekstą, mesdamas iššūkį tradiciniams puošybos elementams. Kinijos menų akademijos juvelyrikos projekto „21 Grams“ (liet. 21 gramas) kuratorius ir „Challenging Jevwellery“ (liet. juvelyrika, metanti iššūkį) programos iniciatorius, garsiausių Europos universitetų Amsterdame, Stokholme, Florencijoje dėstytojas Ruudt Peters, kurdamas ir pateikdamas naujas meno raiškos formas, ženkliai prisidėjo prie šiuolaikinės taikomosios dekoratyvinės dailės meno vystymo. Skulptūrų ir juvelyrinių dirbinių parodomis bei publikacijomis juvelyrikos pasaulio autoritetas Ruudt Peters verčia atsikratyti stereotipų ir kitu žvilgsniu pažvelgti į juvelyrikos meną, kaip į unikalią dailės šaką.

„Man šiuolaikinė juvelyrika yra visa kuo užpildytas gyvenimas. Jo vyras / moteris, jo istorija ir skausmas, jo religija, kančia, emocijos, meilė, erotika. Visa, kas gyva yra susiję su juvelyrika arba viskas, kas yra gyvenimas gali būti išreikšta per juvelyriką. Aš myliu ją, aš nekenčiu jos. Taip, kaip myliu ir nekenčiu savo gyvenimo“, – „Klimt02“ interviu kalbėjo menininkas Ruudt Peters.

2017 m. Vokietijos meno leidykla „Arnoldsche Art Publishers“ išleido Ruudt Peters retrospektyvos albumą „Bron Ruddt Peters“. Rugsėjo 20 d. VDA Vilniaus fakultete vyks atvira juvelyro paskaita tuo pačiu pavadinimu „Bron“ (liet. šaltinis), subursianti Lietuvos juvelyrų ir menininkų bendruomenę bei visus besidominčius šiuolaikine juvelyrika. Tai išskirtinė galimybė, leidžianti suvokti juvelyrikos meną pasaulio kontekste, sužinoti apie meno tendencijų įtaką šiai taikomosios dekoratyvinės dailės šakai bei plečianti konceptualią jaunųjų menininkų mąstyseną ir meno pažinimo horizontą.

Rugsėjo 17-19 d. vienintelės Lietuvoje metalo meno ir juvelyrikos programos, vykdomos VDA Telšių fakultete, studentai galės pasinaudoti išskirtine proga dalyvauti Ruudt Peters kūrybinėse dirbtuvėse „Face“ (liet. veidas).Dirbtuvių metu Nyderlandų juvelyras suteiks galimybę jauniesiems Akademijos menininkams pažinti save – parodyti autentišką savo kaip kūrėjo veidą, atskleisti savo potencialą ir rasti vizualią kalbą, taip formuojant unikalų kūrybinės išraiškos stilių.

Vilniaus dailės akademijos metalo meno ir juvelyrikos programa yra vienintelė Lietuvoje, kurioje studentai mokosi skulptūrinės bei architektūrinės metalo plastikos, įgyja meninės kalvystės žinių bei įgūdžių, bendraudami su pasaulinio masto menininkais ir pedagogais, mokosi suprasti ne tik šiuolaikinio meno kalbą, bet ir drąsiai formuoti, reikšti savo pasaulėjautą, generuoti bei kurti naujas idėjas, suprantamas pasauliniuose kontekstuose, tenkinančias ne tik estetinius, bet ir prasminius meno auditorijos poreikius.

Atvira juvelyro paskaita „Bron“ vyks rugsėjo 20 d. 14 val. VDA Vilniaus fakultete, F. Daukanto aud. / 112 aud. (Maironio g. 3, Vilnius).

Menininko Ruudt Peters vizitas į Lietuvą vykdomas pagal Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos finansuojamą paramos užsienio dėstytojams, atvykstantiems dėstyti Lietuvos aukštosiose mokyklose, projektą.

Parašykite komentarą