I. Šimonytė: valstybės dalyvavimas ekonomikoje taisant rinkos netobulumus neturėtų sukurti naujų netobulumų

2019 m. rugsėjo 17 d. pranešimas žiniasklaidai

Rugsėjo 16 d. Seime vyko tarptautinė konferencija „Ar reikalinga konkurencija teikiant viešąsias paslaugas?“, kurią organizavo Seimo Audito komitetas kartu su Konkurencijos taryba ir Lietuvos laisvosios rinkos institutu, bendradarbiaudami su Friedricho Naumano fondu.

Konferencijos dalyvius pasveikino Seimo Audito komiteto pirmininkė Ingrida Šimonytė ir Konkurencijos tarybos pirmininkas Šarūnas Keserauskas. Pranešimus skaitė Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos Konkurencijos politikos skyriaus vedėjo pavaduotojas Antonijas Kapobjanko (Antonio Capobianco) ir Stokholmo Sodertono universiteto ekonomikos profesorius Matsas A. Bergmanas (Mats. A. Bergman).

Pranešėjai konferencijos dalyvius supažindino su tarptautine praktika, kaip užtikrinti efektyvią konkurenciją valstybės įmonėms dalyvaujant ekonomikoje, taip pat, kaip pasitelkti privatų sektorių teikiant viešąsias paslaugas. Vėliau vyko diskusija „ Ar galime privačiam sektoriui patikėti teikti viešąsias paslaugas?“

Audito komiteto pirmininkė I. Šimonytė akcentavo, kad skirtingai suprantame viešąsias paslaugas, valstybės ir savivaldos dalyvavimą ekonomikoje esame įpratę aiškinti, jog kone visos paslaugos, kurių teikime dalyvauja valstybė ar savivaldybės, yra „viešosios“. Pasak Seimo narės, valstybė ekonomikoje dalyvauja įvairiai: nuo mokesčių, dotacijų, reguliavimų arba pati teikia paslaugas. Konstitucijoje sakoma, kad valstybė reguliuoja ūkį taip, kad jis tarnautų Tautos gerovei. Tačiau valstybės dalyvavimas ekonomikoje taisant rinkos netobulumus neturėtų sukurti kitų naujų netobulumų. Todėl labai svarbu kaskart įvertinti ekonominę valstybės įsikišimo logiką ir rasti taikliausią to įsikišimo formą. I. Šimonytė palinkėjo, kad po šios konferencijos kiekvienas „išeitume su savo supratimu apie tai, kiek valstybės turėtų būti ekonomikoje“.

Pridedamos Seimo kanceliarijos nuotraukos (aut. Olga Posaškova). 

Renginio nuotraukų galerija: https://www.flickr.com/photos/97441645@N08/

Renginio vaizdo įrašas: https://www.youtube.com/watch?v=S5kqMQLTw5E

 

 

Parengė

Seimo kanceliarijos vyriausioji specialistė

Akvilė Raudeliūnienė, tel. (8 5) 239 6012, el. p. akvile.raudeliuniene@lrs.lt

Parašykite komentarą