Mokslinėje konferencijoje vaizdai akims ir sielai: praskleis privačių kolekcijų uždangą

Renginio tipas: Renginys
Renginio data: Ketvirtadienis, 2019 m. rugsėjo 26 d.
Renginio pradžia: 09:00
Renginio pabaiga: Penktadienis, 2019 m. rugsėjo 27 d.
Renginio vieta: Kazio Varnelio namai-muziejus, Didžioji g. 26, Vilnius

Rugsėjo 26–27 d. Kazio Varnelio namuose-muziejuje vyks tarptautinė mokslinė konferencija „Akims ir sielai: privačios meno kolekcijos Lietuvoje“. Devyniolika pranešėjų pristatys savo tyrimus apie privačias meno kolekcijas, įvairių asmenų kauptas nuo XVI iki XXI amžiaus.

Konferencijos tikslas – pažvelgti į meno kolekcionavimą kaip į daugiasluoksnį reiškinį, kuriame susipina meniniai, socialiniai, ekonominiai ir politiniai epochos ypatumai bei paties kolekcininko asmens savybės. Pranešimų, kuriuos skaitys mokslininkai iš Lietuvos, Latvijos, Baltarusijos, Vokietijos ir Šveicarijos, temos apima 500 metų laikotarpį, atskleidžia skirtingų socialinių sluoksnių patirtis ir kolekcionavimo praktikas.

Viena svarbiausių renginio užduočių yra palyginti lietuviškojo kolekcionavimo tradiciją su Vakarų Europos tendencijomis, užčiuopti šio reiškinio ištakas. Tą padės padaryti vienos iš forumo „Collecting and Display“ steigėjų Andreos M. Gáldy pranešimas apie kunstkameras Florencijoje, taip pat Axelio Christopho Gamppo (Bazelio universitetas) pranešimas buržua rinkinių Bazelyje tema.

Šiuo požiūriu itin svarbūs ir Dainiaus Junevičiaus bei Danutos Jackiewicz (Fotografijos istorikų draugija, Lenkija) pranešimai, kuriuose bus kalbama apie naują XIX a. vidurio tendenciją – fotografijų kolekcijas Lietuvoje ir Lenkijoje.

Maria Kałamajska (Lenkijos mokslų akademijos Meno institutas) pristatys Sapiegų Derečino rinkinius. Tai vienas svarbiausių konferencijos pranešimų: juo ne tik rekonstruojama viena didžiausių Abiejų Tautų Respublikos teritorijoje buvusi kolekcija, bet ir nušviečiamos aplinkybės, lėmusios daugelio Lietuvai svarbių rinkinių praradimą.

Kolekcijų rekonstrukcijas atliks ir su baronų fon der Roppų rinkiniais Lietuvoje supažindins Osvaldas Daugelis bei Aldona Snitkuvienė, tuo aktualizuodami ir šalies muziejuose saugomas vertybes.

Į konferencijoje nagrinėjamą reiškinį žvelgiama ne tik mokslininko žvilgsniu – apie savo patirtis nusistatant kriterijus ir ieškant juos atitinkančių eksponatų pasakos kolekcininkas Rimvydas Baranauskas.

Dalyvavimas konferencijoje – nemokamas, joje gali dalyvauti ir specialistai, ir visi besidomintys kolekcionavimu.

Konferencijos kalbos – lietuvių, anglų.

Konferenciją organizuoja Lietuvos nacionalinis muziejus su partneriais – Lietuvos kultūros tyrimų institutu ir Lietuvos dailės istorikų draugija. Projektą remia Lietuvos kultūros taryba. Konferencijos mecenatai – Rūta ir Rimvydas Baranauskai.

Parašykite komentarą