Seime rengiama konferencija „Gerovės valstybės link – ar geru keliu einame?“

Renginio tipas: Renginys
Renginio data: Pirmadienis, 2019 m. rugsėjo 30 d.
Renginio pradžia: 10:00
Renginio vieta: Konstitucijos salė, Seimo I rūmai

Rugsėjo 30 d., pirmadienį, 10 val. Konstitucijos salėje (Seimo I r.) vyks konferencija „Gerovės valstybės link – ar geru keliu einame?“ Konferencijos iniciatoriai – Lietuvos „Caritas“ kartu su Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininko pavaduotoju Tomu Tomilinu.

Konferencijos organizatoriai teigia, kad viešojoje erdvėje vis dažniau kalbant apie gerovės valstybę, kurios svarbą ypač akcentuoja Respublikos Prezidentas, yra labai svarbu sutarti dėl gerovės valstybės sampratos, kadangi įvairūs viešosios politikos veikėjai ir interesų grupės akcentuoja skirtingus gerovės valstybės aspektus.

Konferencijoje bus aptarta gerovės valstybės samprata Bažnyčios socialinio mokymo kontekste; šeimos politikos raidos aktualijos ir perspektyvos, akcentuojant būtinybę suderinti (harmonizuoti) vaiko teisių apsaugos ir paramos šeimai sistemas; nevyriausybinių organizacijų ir religinių bendruomenių vaidmuo teikiant viešąsias (socialines) paslaugas.

Konferencijoje dalyvaus: Lietuvos vyskupų konferencijos pirmininkas arkivyskupas Gintaras Grušas, Lietuvos vyskupų konferencijos Socialinių reikalų tarybos pirmininkas vyskupas Kęstutis Kėvalas, Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininko pavaduotojas Tomas Tomilinas, socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis, Europos „Caritas“ generalinė sekretorė Maria Nyman, Ukrainos „Caritas“ prezidentas Andrij Waskowycz, Seimo, savivaldybių, akademinės bendruomenės, nevyriausybinių organizacijų ir kitų institucijų atstovai.

9.30 val. Spaudos konferencijų salėje (Seimo II r.) konferencija bus pristatyta spaudos konferencijoje.

Konferencijos programa

Konferencija bus tiesiogiai transliuojama internetu ir televizijos programa „Seimas – tiesiogiai“, taip pat Seimo „YouTube“ paskyroje.

 

Daugiau kaip šimtą metų plėtojamas Bažnyčios socialinis mokymas (mokymas apie visuomenę) įvardija subsidiarumo principą, padedantį nustatyti teisingą santykį tarp valdžios ir kitų visuomenės gerovę kuriančių veikėjų: šeimos, bendruomeninės aplinkos, privataus sektoriaus ir kt. Remiantis Europos „Caritas“ organizacijos patirtimi, viena iš svarbiausių tvarios socialinės politikos krypčių yra šeimos ir jos artimiausios aplinkos (bendruomenės) stiprinimas. Todėl siekiant sudaryti visas reikalingas sąlygas šeimoms saugiai auginti ir auklėti vaikus, o esant reikalui laiku suteikti joms tinkamą į šeimos poreikius orientuotą pagalbą, būtina suderinti (harmonizuoti) vaiko teisių apsaugos ir paramos šeimai sistemų veikimą. „Caritas“ ir kitų socialinės pagalbos srityje veikiančių organizacijų sėkmingam veikimui svarbus bendradarbiavimas su valdžios institucijomis, leidžiantis veiksmingiau panaudoti turimus išteklius. Išlieka pavojus, kad nevyriausybinių organizacijų veikla per daug formalizuojama ir biurokratizuojama. Tai didina organizacijų administravimo kaštus, mažina jų lankstumą ir gebėjimą kuo taikliau teikti pagalbą jos reikalingiems visuomenės nariams.

Parašykite komentarą