ARSVIA aukcione – populiariausia judaikos tema

Š.m. rugsėjo mėn. 26 d. (ketvirtadienį), Vilniaus dailės akademijos AnastazijosirAntano Tamošaičių galerijoje „Židinys“ (Dominikonų g. 15, Vilnius) įvyko jubiliejinis, 10-asis ARS VIA aukcionas.

Aukciono metu buvo pristatytos net 264 meno bei kolekcinių vertybių pozicijos (lotai), suskirstytos į 8 skyrius („Kauno meno mokykla”, „Lietuvos dailė”, „Senosios knygos”, „Istorinė grafika, dokumentai ir rankraščiai”, „Judaika” ir kt.) iš jų 145 buvo parduoti. Tai sudaro 54,9 proc., viso aukciono kūrinių rinkinio.

Itin didelio dėmesio sulaukė aukciono skyrius „Judaika”, kuriame buvo pristatytos su Žydų tautos kultūra bei istorija susijusios vertybės. Aukciono metu buvo parduota net 86 proc. šios rubrikos lotų! Daug dalyvių dėmesio sulaukė ir „Senųjų knygų” skyrius: naujus namus surado daugiau nei pusė (66 proc.) jame pristatytų lotų. Ne mažesnis dalyvių susidomėjimas teko ir rubrikai „Istorinė grafika, dokumentai ir rankraščiai”. Joje pristatyto Vilniaus universiteto rektoriaus Vaclovo Pelikano laiško, skirto profesoriui, dailininkui Jonui Rustemui (lot. 156) kaina išaugo net 6 kartus (nuo pradinės 180 Eur kainos iki 1100 Eur)! Aktyviai varžytasi ir dėl „Lietuvos laikinosios vyriausybės komisijos atsišaukimo į tarnaujančiuosius carinės Rusijos kariuomenėje”: aukciono metu dokumento kaina nuo pradinės 110 Eur pakilo iki 480 Eur. Be dėmesio neliko ir skyriuje „Įvairenybės” bei jo poskyryje „Medaliai ir ženklai” pristatytos vertybės.

Meno mylėtojų kolekcijas papildė ir vieni iš  pagrindinių aukciono skyriaus „Lietuvos dailė” lotų – dailininko Kazio Šimonio ankstyvojo kūrybos laikotarpio tapybos darbas „Vaikelio rūmai” (kūrinys parduotas už 8000 Eur kainą) bei Adomo Varno kūrinys „Trakų pilis” (darbas parduotas už pradinę 5500 Eur kainą). Nors K. Šimonio darbo „Vaikelio rūmai” kaina nuo pradinės 6000 Eur pakilo iki 8000 Eur, pasak ARS VIA aukciono namų vadovo Algirdo Petraičio, tai palyginus nedidelės suma šiam, muziejinio lygmens, K. Šimonio darbui. Aukcione nepastebėti neliko ir dailininkų Stasio Ušinsko, Adomo Galdiko, Broniaus Murino, Mariaus Liugailosir kt. kūriniai.

Deja, tačiau savojo pirkėjo nesulaukė dailininko Jono Rimšos kūrinys „Kenos melodija”, kuris, anot menotyrininkės dr. N. Tumėnienės, gali būti įvardijamas kaip vienas geriausių ankstyvojo kūrybos periodo dailininko darbų (pradinė kūrinio kaina aukcione – 15000 Eur). Nenupirktas liko ir vieno žymiausių lietuvių tapybos peizažistų – Jono Šileikos kūrinys „Panemunės peizažas”. Dailininko tapybos darbas aukcione buvo įvertintas 20000 Eur suma.

Apžvelgiant 10-ties ARS VIA aukcionų istoriją, galima pasidžiaugti vis aktyvėjančiu muziejų dalyvavimu. Čia išsiskiria Vilniaus, Šiaulių, Klaipėdos miestai, taip pat Trakai, Kauno bei Alytaus rajonai. Smagu ir tai, jog vis daugiau kolekcininkų bei meno mylėtojų, ne tik iš Lietuvos, bet ir kitų šalių dalyvauja aukcione internetu. Šį dalyvavimo 10-ajame ARS VIA aukcione būdą pasirinko apie 20 pirkėjų ištokių šalių kaip Lenkija, Izraelis, JAV ir kt. Taip pat be galo džiugina tai, jog vis daugiau kolekcininkų bei muziejų ARS VIA aukcioną pradeda vertinti kaip efektyviausią kultūrinių vertybių įsigijimo formą, kultūros paveldo suradimo ir grąžinimo į Lietuvą reikšmingą dalyvį.

Planuojama, jog 11-asis ARS VIA aukcionas įvyks jau š .m. gruodžio mėn.

Papildoma informacija: ARS VIA aukcionas: +37064378688| info@arsvia.lt

Parašykite komentarą