AVONA. Apie prikeliamus objektus ir orų darbą

Kaune įsikūrusi statybų įmonė „Avona“ šiuo metu darbus vykdo visoje Lietuvoje. Tie darbai – tai ir nauja statyba, ir visuomeninių pastatų atnaujinimas, ir daugiabučių modernizavimas, ir parkų prikėlimas naujam gyvenimui.

Irkluotojai jau kraustosi į naują elingą

Jau baigiami statybos darbai Šiauliuose, kur „Avona“ stato „Atžalyno“ sporto centrui priklausantį irklavimo bazės elingą prie Talkšos ežero. Tai pirmasis numatytų statybų etapas. Iš pusšimtį metų stovėjusių ir jau sukežusių pastatų sportininkai jau perkrausto savo inventorių į naują modernų elingą. 

Naujasis elingas – tai ežero pakrantėje išaugęs 1000 kv. m pastatas. Kaip sako statinio statybos vadovas Arvydas Alešiūnas, pats pastatas nesudėtingas, angaro tipo, jo aukščiausias taškas siekia 8 m, o viduje sukurta didelė erdvė. Konstruktyvui naudotas metalas ir daug medinių elementų, fasado apdailai – fibrocementinės lentelės.

Didžiausias iššūkis buvo pamatų įrengimas. Taip nutiko todėl, kad, pirmiausia, sutartis buvo pasirašyta ir žemės darbus teko atlikti lapkritį ir gruodį, pačiais nepalankiausiais tokiems darbams mėnesiais. Kadangi elingas buvo statomas prie pat ežero, žemės darbus apsunkino ir aukštas vandens lygis. Korekcijų įnešė ir gruntas, nes, įrengiant polinius pamatus, teko įveikti durpių sluoksnį.

„Pamatus įrenginėjome sunkiai prognozuojamame durpingame grunte. Todėl operatyviai teko ieškoti efektyvių sprendimų, pamatų polius įrengėme apsauginiuose vamzdžiuose“, – pasakojo A. Alešiūnas, pastebėdamas, kad dirbant sudėtinguose objektuose tokių atvejų (iššūkių keliantis gruntas) pasitaiko neretai. Šaltuoju metų laiku statybos darbus teko stabdyti, nes oro sąlygos neleido ne tik atlikti būtinų darbų – sudėtinga buvo net įvažiuoti į statybvietę. 

Dar vienas sporto infrastruktūros objektas, šiemet įgyvendintas „Avonos“, – mokyklos stadionas Kaune. Buvęs senas stadionas atnaujintas iš esmės: ne tik padidėjo stadiono plotas, bet atsirado ir naujų statinių. Atnaujinimo metu buvo įrengti nauji bėgimo takai su guminėmis dangomis, sumontuoti treniruokliai, įrengtas daugiau negu 4 tūkst. kv. m futbolo stadionas su dirbtine veja. Rekonstruodami senas stadiono erdves, rangovai naujai suprojektavo ir įrengė drenažo sistemą; naujai įrengta moderni apšvietimo sistema.

Atnaujino 3 Kauno parkus

Pastaruosius trejetą metų „Avona“ įgyvendino nemažai aplinkos projektų, puošdama Kauną, modernesne darydama Garliavos ir Kairių (Kauno r.) gyvenamąją aplinką. 

Kalniečių parką „Avona“ pakeitė neatpažįstamai. 21,1 ha parke telkšojo prižėlęs, dumblo nusėstas tvenkinys. Norint jį išvalyti, pirmiausia rangovams teko pasiruošti – pašalinti žalienas, kurios trukdė pasiekti dumblą. Kito etapo metu žemsiurbe buvo pašalintas dumblas, kuris parko tvenkinyje kaupėsi bene 12 metų. Kaip sakė statinio statybos vadovas Petras Jurkus, pirmiausia reikėjo rasti būdą išvalyti tvenkinį, išvežti dumblą, neužteršiant miesto. Specialiai iš Olandijos buvo parsiųsdinti maišai dumblui rinkti. Tvenkinio valymas – dumblo pumpavimas – truko apie 2 mėnesius. Dar 1–2 mėnesių reikėjo, kol maišuose esantis dumblas kiek apdžiūtų, kad galima būtų išvežti, neteršiant aplinkos.

Dalį tvenkinio pakrantės teko sutvirtinti akmenimis, saugant nuo žiurkių, kurių atsirado gyventojams lesinant antis.

Dar vienas iš darbų, reikalaujančių didelio kruopštumo, buvo sutvarkyti takus, kuriais parko lankytojams sudėtinga būdavo pereiti nesušlampant kojų. Naudojant grunto stabilizavimo metodą, buvo įrengtas tvirtas tako pagrindas, ant kurio galima kloti asfalto dangą. Nemažai laiko įmonės darbuotojai skyrė parko drenažui įrengti. Pirmiausia buvo nudrenuotos žemosios parko zonos, tačiau teko įrengti drenažą ir šalia takų. Po rekonstrukcijos parke įrengta nauja apšvietimo sistema, pašalinti menkaverčiai krūmai ir šabakštynai. Įrengta šunų vedžiojimo aikštelė, pastatyti nauji suolai, įrengtos žaidimų aikštelės vaikams, sporto zonos, pavėsinės, nutiesti dviračių takai. 

Tvarkant Dainavos ir Draugystės parkus, buvo įrengtos paplūdimio tinklinio, krepšinio, parkūro (ekstremalaus sporto) aikštelės, vieta žaisti stalo tenisą, petankę, judėti 1,5 km ilgio bėgimo-ėjimo trasa. Parke įrengti treniruokliai, vietos riedutininkams ir riedlentininkams, žaidimų zonos vaikams. „Mums teko ir inžinerinių tinklų atnaujinimo darbai – įrengta lietaus nuotekų sistema, atnaujintas apšvietimas. Pakeitėme susidėvėjusią mažąją parko architektūrą“, – sakė statinio statybos vadovas Gytis Donauskas.

Dainavos parkas pasitinka atnaujinta infrastruktūra. Parko lankytojus ypač džiugina apšviestas tvenkinio fontanas su beveik 5 metrų srovės plotu. Tai išskirtinis statinys ir patrauklus parko akcentas.

Baigia kultūros centrų modernizavimą

Netrukus „Avona“ užbaigs darbus Kuršėnuose ir Joniškyje, kur kaip generaliniai rangovai atnaujino sovietmečio laikų kultūros centrus. 

Joniškio kultūros centro modernizavimas vyksta keliais etapais nuo 2003 m. „Avona“ objekto ėmėsi 2017 m. pavasarį. Ir Joniškyje, ir Kuršėnuose svarbiausiais „Avonos“ darbais buvo žiūrovų salių įrengimas. Joniškyje tai yra 450 kv. m salė su 260 kv. m scena, Kuršėnuose salė šiek tiek mažesnė – 370 kv. m su 200 kv. m scena. Abi salės – amfiteatrinės, jose įrengtos vidaus inžinerinės sistemos, būtinos tokio tipo patalpoms: vėdinimas – vėsinimas, garso ir apšvietimo įranga.

Apie statybos rangovams spendžiamus spąstus

„Platus darbų baras mums leidžia pasidžiaugti objektais, kurie po atnaujinimo gyte atgyja, prisipildo gyvybės, kaip tai yra Kauno parkuose, atnaujintuose mūsų įmonės darbuotojų, – džiaugiasi bendrovės „Avona“ generalinis direktorius Česlovas Zabarauskas. – Tačiau, įrengiant analogiškus objektus kitose vietovėse, tenka gerokai pavargti.“

Tarp „Avonos“ objektų – ir Garliavos bei Kairių (Kauno r.) gyvenamuosiuose rajonuose įrengiamos aktyvaus poilsio bei vaikų žaidimų aikštelės. Garliavoje darbai vėluoja metus, nes rangovai, kaip ir daugelis jų kolegų, pateko į nekokybiškai parengtų techninių projektų spąstus, kai reali situacija ir projektai prasilenkia. Atrodo, pasak A. Alešiūno, kad projektuotojai net nematė, ką suprojektavo: aikštelės kampas atsiduria tarp medžių, kurių nevalia nupjauti, pradėjus darbus, pasirodo, kad toje vietoje įrengti inžineriniai tinklai, nors pagal projektą jų neturėjo būti.

„Statybininkai gerai žino, ką reiškia darbų terminai. Tačiau objektyvios aplinkybės, kaip sutarčių pasirašymo laikas, nekokybiški techniniai projektai, o pastaruoju metu ir itin juntamas darbuotojų trūkumas, gali įnešti nemalonių korekcijų“, – pastebi didžiulę patirtį statybos sektoriuje turintis „Avonos“ vadovas ir savininkas Č. Zabarauskas.

Parašykite komentarą