SRDK už paslaugas, orientuotas į konkrečius vaiko ir šeimos poreikius

2019 m. spalio 3 d. pranešimas žiniasklaidai 

 

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas (SRDK), spalio 2 d. posėdyje svarstęs parlamentinės kontrolės klausimą dėl kompleksinių paslaugų vaikui ir šeimai plėtros, akcentavo, kad siekiant efektyvios pagalbos vaikui ir šeimai, šios paslaugos turi būti pakankamos, suteiktos laiku ir orientuotos į konkrečius vaiko ir šeimos poreikius.

Išklausius Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos, Lietuvos savivaldybių asociacijos atstovų, taip pat vaiko teisių apsaugos kontrolierės informacijos apie praktinius kompleksinių paslaugų vaikui ir šeimai plėtros aspektus, atkreiptas dėmesys, kad nepaisant didėjančio socialinių paslaugų finansavimo ir su tuo susijusios socialinių paslaugų plėtros savivaldybėse teigiamų pokyčių, problemos šioje srityje daugelį metų išlieka tos pačios. Nors valstybės intervencijos priemonėmis (finansuojant programas, projektines veiklas) siekiama tolygios šių paslaugų plėtros visose savivaldybėse, tačiau šių paslaugų spektras vis dar nėra pakankamai išvystytas bei tolygus. Vertinamą socialinių paslaugų poreikį neretai apsprendžia ne realūs šeimos ir vaiko poreikiai, o savivaldybėse prieinamos paslaugos, todėl ne visais atvejais jos būna individualizuotos ir efektyvios. Socialinių paslaugų ir kompleksiškai teikiamų paslaugų plėtros kontekste stebimas paslaugų, reikalingų konkrečiam vaikui (ypač vaikams, turintiems specialiųjų poreikių), derinimo su švietimo, sveikatos priežiūros paslaugomis ir kitais vaiko ir jo šeimos poreikiais trūkumas.

Komitetas, atsižvelgdamas į tai, kad paslaugų šeimai ir vaikui užtikrinimas yra efektyvi prevencinė pagalbos priemonė su sunkumais susiduriančioms šeimoms padėti bei galinti užtikrinti saugią aplinką juose augantiems vaikams, toliau vykdys parlamentinę kontrolę šiais klausimais.

Parengė

Socialinių reikalų ir darbo komiteto biuras

Tel. (8 5) 239 6822

 

Parašykite komentarą