Kauno buriuotojai: savivaldybė “stumia” naujos prieplaukos, kurioje nebeliks vietos entuziastams, projektą

Kauno m. savivaldybė antrąkart susitiko su kelių buriavimo klubų bendruomene pristatyti projektą, kuriame numatyta apstatyti Neptūno įlanką abejotino reikalingumo trumpaamžiais pastatais, įrengti naujas prieplaukas buriniams laivams neatsižvelgiant į jau esamas ir nekreipiant dėmesio į patyrusių buriuotojų pastabas.

Nors labiausiai matomos šiuo metu apverktinos būklės Kauno prieplaukos remontas ir pritaikymas visuomenės poreikiams stringa, o, pasak žiniasklaidos, abejotinais būdais privatizuotas UAB “Žalgirio jachtklubas” pritaikytas tik itin pasiturinčių laivų savininkų poreikiams bei aptvertas tvoromis nuo poilsiaujančių miestelėnų, miesto savivaldybė nusprendė imtis dar vienos pakrantės.

“Kauno m. Savivaldybė turi stengtis įtikinti, o ne buldozeriu stumti buriuotojus, kad nepakartos istorijos su „prichvatizuotu” “Žalgirio” jachtklubu, iš kurio buriuotojai buvo išvyti dėl išpūstų kainų, priversti sukurti naują buriavimo infrastruktūrą savomis lėšomis”,- teigia Turistinių burlaivių savininkų asociacijos vadovas Rokas Aleksiūnas. Buriuotojai uždavė klausimus, ar bus įmanoma laikyti laivus krante žiemos sezonu, ar apskritai bus galima patekti į savo pastatytą prieplauką kranto rekonstrukcijos metu savivaldybės Urbanitikos ir architektūros skyriaus vedėjui Nerijui Valatkevičiui ir Sporto skyriaus vedėjui Mindaugui Šivickui. Atsakymų nebuvo, tik kandžių ir nepagarbių replikų. Neatsakyta ir į klausimą, kas įvertino dabartinę estetišką, techniškai tvarkingą ir pastatytą gavus reikiamus leidimus prieplauką kaip “morališkai pasenusią” (žr. nuotrauką).

Susitikime dalyvavęs LR Seimo narys buvęs laikinosios sostinės meras Andrius Kupčinskas teigė prisimenantis, jog dar 2008 m buvo mėginimų privatizuoti Neptūno įlanką, tačiau ji buvo perimta savivaldybės nuosavybėn, o buriuotojams leista savo lėšomis įsirengti prieplauką. “Anuomet su buriuomene sutarėme, kad įlanka ir iškyšulys turi tarnauti visuomenės reikmėms, o ne komerciniams”, – prisiminė A.Kupčinskas.

Kauno buriuotojai siūlo atkreipti dėmesį į šį projektą, kuris svarbus ne tik buriuomenei. Jie stebisi, kodėl prieplaukai bus leidžiami valstybės pinigai, o nauda teks ribotam naudos gavėjų skaičiui. Kodėl prireikė naujo pastato buriavimo mokyklai “Bangpūtys”? Nes nebeliko vietos privatizuotame “Žalgirio” jachtklube? Ar tikrai įlankoje gali pelningai dirbti kavinė, parduotuvė, nors net ir esamos vargiai besurenka klientus? Galiausiai, kiek nuolatinėje drėgmėje ir vėjyje tarnaus mediniai pastatai, ar tai nebus dar vienas lėšų “įsisavinimas”  užuot pasirūpinus svarbesniais miesto poreikiais.

Parašykite komentarą