Gyvensenos reikšmė gyvenimo trukmei: ką reikia žinoti apie polifenolius

Renginio tipas: Renginys
Renginio data: Trečiadienis, 2019 m. spalio 9 d.
Renginio pradžia: 10:00
Renginio pabaiga: Trečiadienis, 2019 m. spalio 9 d.
Renginio vieta: VUL Santaros klinikos (Santariškių g. 2, Vilnius), Didžioji auditorija (E korpusas, 141 auditorija)

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, net 50 proc. gyventojų  sveikatos priklauso nuo jų gyvenimo būdo, o vien sveikai maitinantis galima būtų išvengti 90 proc. antrojo tipo diabeto, širdies ir kraujagyslių ligų bei 30 proc. vėžinių susirgimų. PSO, Europos sąjunga ir Jungtinių Tautų Organizacija kaip vieną iš valstybės prioritetų akcentuoja sveikos gyvensenos skatinimą, ragindama daugiau dėmesio skirti lėtinių neinfekcinių ligų profilaktikai.

Tiesa, žodžių duetas „sveika gyvensena“ kasmet vis tikslinamas, pildomas naujausių tyrimų informacija. Jau kurį laiką vis garsiau kalbama apie polifenolių gausų valgiaraštį ir jo įtaką sveikatai bei gyvenimo trukmei. Daugiau kaip 30 metų onkologinių ligų gydymo patirtį turintis Didžiosios Britanijos profesorius Robert Thomas daug dėmesio skiria mitybos, gyvenimo būdo ir pasirinktų savigalbos strategijų veiksmingumui nuo vėžio gydomiems ar jau sveikstantiems pacientams. Jis paskelbė per 100 recenzuotų mokslinių darbų ir parengė ne vieną dešimtį Jungtinės Karalystės randomizuotų kontroliuojamų tyrimų, iš jų ir didžiausią pasaulyje nacionalinį atsitiktinės imties placebu kontroliojamą antros fazės klinikinį tyrimą, kuriuo buvo įvertintas augalinių polifenolių sinergetinis poveikis prostatos vėžiu sergantiems vyrams.

Šiuo metu Lietuvoje medikų bendruomenė domisi aktualiais polifenolių tyrimų rezultatais ir šių priedų vartojimo nauda. Todėl Nacionalinis vėžio institutas kartu su Vilniaus universiteto ligoninės Santarų klinikomis, Lietuvos onkologų draugija ir Nacionaline krūties ligų asociacija 2019 m. spalio 9 d. 12 val. organizuoja konferenciją „Gyvensenos reikšmė sveikatai ir gyvenimo trukmei. Faktai“, kur pranešėjai pasidalins naujausių tyrimų rezultatais ir įžvalgomis, kurias kiekvienas galėtų pritaikyti savo gyvenime. Vieta: VUL Santaros klinikos (Santariškių g. 2, Vilnius), Didžioji auditorija (E korpusas, 141 auditorija).

Programa 

12.00.–12.10.  Įžanginis žodis 

                      Prof. F. Jankevičius 

12.10.–12.20.  Gyvensenos svarba vėžiu sergančiajam ir besigydančiajam 
                      Dr. B. Brasiūnienė

12.20.–14.00   Gyvensenos reikšmė sveikatai ir gyvenimo trukmei. Faktai 
                      prof. Robert Thomas (JK)

14.00.–15.00.  Apskritojo stalo diskusija  (dalyvauja ir žiniasklaidos atstovai)

Apie pagrindinį pranešėją:

Profesorius R. Thomas dirba onkologu konsultantu Kembridžo universitetinėje Bedfordo ligoninėje ir su Kembridžo universitetu glaudžiai bendradarbiaujančioje Adenbruko ligoninėje. Jo specializacija – krūties, odos, žarnyno ir prostatos vėžio gydymas. R. Thomas taip pat yra Koventrio universiteto taikomųjų biologijos ir fizinių pratimų mokslų profesorius, Kembridžo universiteto vyresnysis klinikinis dėstytojas ir Bedfordširo universiteto kviestinis profesorius, Karališkųjų gydytojų koledžų narys, Karališkojo radiologų koledžo tikrasis narys.

„Ligoninės gydytojo žurnalas” 2001 m. išrinko R. Thomas „Metų gydytoju”, Britanijos onkologų asociacija 2007 m. išrinko „Metų onkologu”, Karališkasis radiologų koledžas 2013 m. už fizinės mankštos ir gydymo programų taikymą vėžiu sergantiems pacientams apdovanojo Franko Elliso medaliu, o Kembridžo universiteto studentai medikai kasmet įvertina jo darbą aukščiausiu balu „puikus klinikinis dėstytojas”.

Profesorius R. Thomas yra Nacionalinio vėžio tyrimų tinklo Klinikinių tyrimų plėtros komiteto redaktorių kolegijos narys, Nacionalinio sveikatos tyrimų instituto  Klinikinių tyrimų konsultacinio komiteto ir Britų integratyviosios onkologijos draugijos narys. Be to, prof. R. Thomas yra Fizinių pratimų ekspertų konsultacinio komiteto pirmininkas ir Macmillan viešųjų ryšių atstovas, daugelio Britanijos 5-ojo kanalo dokumentinių filmų konsultantas, nenuilstantis britų visuomenės švietėjas ir tarptautinis lektorius.

 

 

Parašykite komentarą