Kultūros ministerijoje minimi Vietovardžių metai

Penktadienį kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas pasveikino Vietovardžių metams skirto renginio dalyvius.

„Vietovardžių reikšmės ir skambesys yra labai svarbus instrumentas kurti mūsų tapatybei, mūsų santykiui su gyvenamąja vieta, taip pajaučiant savo šaknis ir kartu išgirstant vietovardžių kalbą dabarčiai, – sakė kultūros ministras. – Minėdami vietovardžių metus mes siekiame išsaugoti senųjų vietovardžių atminimą. Lietuvos vietovardžiai – tai atminties ir kalbos lobynas, o kartu ir mūsų protėvių kūrybingumo išraiška“. M. Kvietkausko teigimu, vietovardžiai yra labai svarbi nematerialiojo mūsų šalies kultūros paveldo dalis, kurią būtina saugoti ir puoselėti.

Renginio dalyvius ir svečius taip pat pasveikino ir įžangos žodį tarė laikinai einantis Valstybinės kalbos inspekcijos (VKI) viršininko pareigas Donatas Smalinskas. Kultūros ministerijos kartu su VKI rengiamame seminare pristatomas oficialus Lietuvos vietovardžių erdvinių duomenų rinkinys, pranešimus apie vietovardžių reikšmę, vartoseną, sklaidą ir tyrimus skaito ir diskutuoja jų tyrinėtojai, praktinės vartosenos specialistai, savivaldybių atstovai.

Šiais metais pagal Kultūros ministerijos parengtą Vietovardžių metų minėjimo planą visoje Lietuvoje vyksta kultūriniai, edukaciniai, įamžinimo renginiai ir kitos veiklos, taip pabrėžiant senųjų vietovardžių svarbą ir gyvenamųjų vietų vardų reikšmę mūsų kultūrai ir kalbai.

2019-ieji Vietovardžių metais yra paskelbti Seimo nutarimu.

Parašykite komentarą