Seime – paroda ir diskusija „Kailių industrija Lietuvoje ir Europoje“

Renginio tipas: Diskusija
Renginio data: Antradienis, 2019 m. spalio 15 d.
Renginio pradžia: 13:00
Renginio vieta: Seimo Spaudos konferencijų salėje

2019 m. spalio 14 d. pranešimas žiniasklaidai 

 

Spalio 15 d., antradienį, 13 val. Spaudos konferencijų salėje (Seimo II rūmai) vyks parodos „Kailių industrija Lietuvoje ir Europoje“ atidarymui skirta diskusija, kurioje pasisakys su kailių fermomis iš arti susidūrusių bendruomenių gyventojai, mokslininkai, gyvūnų teisių gynėjai, politikai.

„Kylant visuomenės susirūpinimui dėl gyvūnų gerovės būtina diskutuoti apie gyvūnų žudymą nesant pirmai būtinybei, dėl prabangos. Ši paroda kviečia pažvelgti į kailinių žvėrelių industriją ir jos sukeliamas problemas iš arti“, – teigia Seimo narė socialdemokratė Dovilė Šakalienė.

Didelė dalis Europos šalių, tarp jų Čekija, Austrija, Jungtinė Karalystė, Nyderlandai, Norvegija, Kroatija, jau uždraudė arba apribojo gyvūnų auginimą dėl kailio. Didžioji dalis lietuvių nepritaria gyvūnų auginimui narvuose ir žudymui tik dėl jų kailio, todėl svarstoma, kad atėjo laikas ir Lietuvoje priimti humaniškus sprendimus.

Seimo nariai registravo įstatymų projektus dėl draudimo veisti gyvūnus dėl jų kailio šios kadencijos Seime keletą kartų. 

2017 m. Linas Balsys ir D. Šakalienė registravo Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo pakeitimo projektą Nr. XIIIP-303. Planuojama, kad jis bus svarstomas šio rudens plenarinėje sesijoje. 

2018 m. spalio mėn. Laurynas Kasčiūnas kartu su D. Šakaliene ir 18 kitų Seimo narių registravo to paties tikslo siekiantį Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo pakeitimo projektą Nr. XIIIP-2830, tačiau šio projekto pateikimas dar neįvyko.

VšĮ „Tušti narvai“ vadovė Gabrielė Vaitkevičiūtė sako: „Pamačius šią parodą Europos Parlamente, kilo idėja surengti ją Seime. Norisi supažindinti Seimo narius su kailinių žvėrelių fermų sukeliamomis problemomis, kad jie būtų kuo geriau informuoti, kai turės balsuoti dėl šios kailių industrijos ateities.“

Paroda jau buvo eksponuota Europos Parlamente Briuselyje, taip pat Bulgarijoje, Bosnijoje ir Hercegovinoje, Juodkalnijoje. Parodą organizuoja gyvūnų apsaugos organizacija VšĮ „Tušti narvai“, 5 metus dirbanti dėl Lietuvos gyvūnų gerovės. Informacija paruošta su tarptautinio aljanso „Be kailio“ (ang. „Fur Free Alliance“), vienijančio 50 organizacijų, siekiančių užbaigti gyvūnų naudojimą kailiui, pagalba.

 

Diskusija bus tiesiogiai transliuojama internetu ir televizijos programa „Seimas – tiesiogiai“, taip pat Seimo „YouTube“ paskyroje.

Parašykite komentarą