Kalnėnai pretenduoja tapti nauju miesto traukos centru

Į ekonominio bei socialinio gyvenimo avansceną įžengianti naujoji dabartinių trisdešimtmečių karta atsineša savo mentalitetą, kurį suformavo laisvos ir pasauliui atviros visuomenės gyvenimo principai. Jis pasižymi kitokiu požiūriu į save ir į kitus, bendravimo kultūra, savitais poreikiais, kurie apima visas sritis. Kompanijos „2L Architektai“ architektė Viktorija Kirejevaitė pastebi, kad urbanistikoje didėja prioritetas viešosioms erdvėms, šalia socialinės paskirties objektų formuojasi bendruomenės.  

„Dabartinių trisdešimtmečių kartos žmonės mėgsta turėti savą, privačią gyvenimo erdvę, tačiau kai išeina iš namų, jiems norisi  jaukios, sutvarkytos viešosios  erdvės, kur kažkas vyksta, kur jie gali susitikti su kitais, bendrauti, dalyvauti, sportuoti. Tie patys sporto pomėgiai kinta, populiarėja retos, randasi naujos sporto rūšys – tenisas, vandenlentės, irklentės ir pan.“, –  sakė architektė, kurianti „Balzekas Tennis Academy“ statinių kompleksą Vilniuje, Kalnėnuose.

Viešosios erdvės mieste atlieka savo rekreacinę ir komunikacinę funkciją tik tuomet, kai jos sudaro sistemą, viena nuo kitos yra nutolusios nedideliu, pėsti ar dviračiu pasiekiamu atstumu. Pasak V. Kirejevaitės,  kur gyventi jauni žmonės renkasi ne tik pagal būsto savybes. Į svarbią vietą iškyla aplinka ir jos kokybė: kaip arti ir kokie yra paprasčiausius poreikius tenkinantys objektai – mokykla, darželis, sporto klubas, parkas, parduotuvė. 

Patiko plėtros planas

Renkant vietą „Balzekas Tennis Academy“ naujai teniso akademijai, vieni iš prioritetų buvo vieta ir kaimynystė. Tad pagrindinis kriterijus, lėmęs vietos pasirinkimą, buvo „Sklypai Kalnėnuose“ kvartale statoma „Karalienės Mortos“ mokykla ir vaikų darželis „Vaikystės sodas“, kurie nuo būsimos teniso akademijos nutolę keliasdešimt metrų. Teniso akademija ir mokykla sudarys sinergiją – akademija orientuojasi į vaikus ir jaunimą, todėl vidurinės mokyklos moksleiviai galės mokytis ir teniso.

„Vietos teniso akademijai su Arūnu Balžeku ieškoti pradėjome prieš penketą metų. Kalnėnai Vilniuje yra unikalūs daugeliu aspektų. Pagal miesto bendrąjį planą viešosios erdvės – greta suplanuoti parkai, miškas, mūsų ir mokyklos projektai – iš tiesų sudarys veikiančią, skirtingų amžiaus grupių žmonių poreikius atitinkančią sistemą. Pats Kalnėnų mikrorajonas atitinka tipinę daugelio svajonę turėti namą, nuosavą kiemą ir gyventi netoli miesto centro. Kalnėnuose plėtojami privačių individualių namų kvartalai sudaro sąlygas formuotis jaunai, aktyviai bendruomenei. Teniso kortai su komercinės paskirties statiniais restoranui, sporto klubui taps juos vienijančiu traukos centru. Labiausiai sveikintina tai, kad visi šie objektai – nauji namai, mokykla ir teniso kortai yra statomi panašiu metu. Tai yra didžiulis visų Kalnėnus statančių verslų ir miesto planuotojų laimėjimas. Naujakuriams nereikės nieko laukti, nes jie yra jau kita karta, kuri nenori laukti, ji gyvena čia ir dabar“, – sakė architektė.

M7 sporto klubas, kaip generalinė repeticija

Kol planuojama nauja teniso akademija kvartale „Sklypai Kalnėnuose“, septintajame Minsko plento kilometre, greta Kalnėnų ir Pavilnio rajonų duris atvėrė „M7 Sport Balzekas Tennis Academy sporto kompleksas“. Čia jau veikia 4 uždari teniso kortai, kavinė, sporto klubas, pirtys, lenktyninių automobilių simuliatoriai. Balžeko Teniso akademijos atstovų teigimu, „M7“ yra tarsi generalinė repeticija būsimam teniso akademijos kompleksui. Kelios veiklos savaitės parodė, kad rajone turiningo laisvalaikio paslaugų poreikis yra didelis.

„Mes į Kalnėnus atsikraustėme prieš keletą metų. Planuojamas statyti Teniso akademijos kompleksas bus ta vieta, kur galėsime greta namų ateiti pasportuoti, išgerti kavos, susitikti su draugais, kaimynais“,  pasakojo „M7“ sporto klube užkalbintas Alvydas (29 m). Du mažylius auginanti šeima  laukia ir mokyklos, ir teniso akademijos atidarymo. Šį rajoną pasirinko dėl to, kad netoli miesto centras. „Kad ir kaip būtų arti senamiestis, vakare kartais labai patogu kažką smagaus nuveikti šalia namų, kad nereikėtų niekur važiuoti. Galų gale ir su kaimynais pabendrauti reikalinga kažkokia bendra erdvė, ne kažkieno privatus namas ar kiemas“, – pastebėjo pašnekovas.

Stato modernaus miesto kvartalą

Būsima teniso akademija užims 4,5 tūkst. kv. m. Joje suprojektuotos 4 aikštelės po stogu ir 3 lauke. Viena jų bus paplūdimio teniso, su smėlio danga. Greta numatoma statyti trijų aukštų komercinės paskirties pastatą, kuriame numatyta vieta restoranui, sporto parduotuvėms, biurams, vaikų darželiui, trečiajame aukšte – sporto klubui. Pro jo langus bus galima stebėti veiksmą dengtuose teniso kortuose. Tam, kad palyginti masyvus statinys pernelyg neišsiskirtų nedidelių individualių namų fone, jis vizualiai sudalintas į tris dalis, apdailai pasirinktos žemės spalvos ir faktūros – natūralios plytos, apželdintos sienos. Lauko aikštynuose numatytos vietos žiūrovams, atviri paaukštinti balkonai, iš kurių bus patogu stebėti žaidimą. Vaikams suprojektuotos vaikų žaidimų aikštelės.

Parašykite komentarą