Seimas svarstys Baudžiamojo kodekso pataisas, praplečiančias malonės instituto taikymo reglamentavimą

 

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Dainius Gaižauskas pristatė Baudžiamojo kodekso 79 straipsnio pataisas (projektas Nr. XIIIP-3991), kuriomis siekiama teisinėmis priemonėmis apsaugoti Lietuvos Respublikos piliečius, prieš kuriuos vykdomas baudžiamasis persekiojimas užsienio valstybėse.

Teikiamu projektu siūloma įtvirtinti naują specialią nuostatą, kuria vadovaujantis, malonės instituto taikymui pagrindas būtų ir tokie atvejai, kai susitarus su užsienio valstybe, kurioje prieš Lietuvos piliečius vykdomas baudžiamasis persekiojimas, siekiama į Lietuvos valstybę susigrąžinti savo piliečius, kartu sudarius prielaidas kitai valstybei susigrąžinti savo piliečius, kurie Lietuvoje yra nuteisti už šnipinėjimą (Baudžiamojo kodekso 119 straipsnio 1, 2 dalis) ir atlieka bausmę.

Pasak komiteto pirmininko, užsienio šalių patirtis rodo, kad susigrąžinimas piliečių kitoje užsienio valstybėje veikiančių savo valstybės nacionalinio saugumo interesais, vykdomas vadovaujantis diplomatinio bendradarbiavimo tarp saugumo tarnybų pagrindu. NATO valstybėse priimta tokius asmenis paskelbti persona non grata ir įvykdyti abipusę deportaciją. Mažiau paplitusi valstybių praktika, kai jau nuteistus kitos valstybės piliečius (ir paskyrus jiems bausmę), priimamas politinis sprendimas, remiantis pasiektu susitarimu tarp dviejų valstybių, susigrąžinti savo piliečius, įvykdant apsikeitimą su minėtais nuteistais ir bausmę atliekančiais kitos valstybės piliečiais.

D. Gaižausko teigimu, užsienio šalių, Estijos, Ukrainos praktika rodo, kad valstybės tokiais atvejais naudojasi malonės institutu kaip teisiniu instrumentu: „Šis įstatymas gali mums padėti susigrąžinti Lietuvos piliečius, mūsų žmones, kurie kitose valstybėse veikia mūsų nacionalinio saugumo interesais, rizikuoja gyvybe ir sveikata. Mes sustiprinam jų pasitikėjimą valstybe, visiems parodom, kad mums rūpi Lietuvos piliečiai ir mes turime visus instrumentus, jeigu atsitiks nelaimė, juos susigrąžinti.“

Projektui po pateikimo pritarė 100, nė vienas nebalsavo prieš, susilaikė 5 Seimo nariai. Pagrindiniu šio klausimo svarstyme paskirtas Teisės ir teisėtvarkos komitetas. Projektą Seimo posėdyje siūloma svarstyti spalio 22 d.

Parašykite komentarą