Prezidentas: Lietuva siekia didesnės ES finansinės paramos

Penktadienis, spalio 18 d. (Briuselis). Spalio 18 d. Europos Vadovų Tarybos (EVT) posėdis buvo skirtas aptarti klausimams, susijusiems su ES strategine darbotvarke, daugiamete finansine programa 2021–2027 metams ir klimato kaita.

Lietuvos Republikos Prezidentas Gitanas Nausėda susitikime akcentavo sąžiningo ir subalansuoto ES biudžeto siekiamybę.

Šalies vadovas susitikime pasisakė už sąžiningą ir subalansuotą ES biudžetą. „ES pirmininkaujančios Suomijos ir Europos Komisijos pateikti pirminiai siūlymai nėra priimtini Lietuvai, ypač dėl nepakankamų tiesioginių išmokų žemės ūkiui. Europos Sąjungos narės neturi vystytis dviem greičiais. Būtina numatyti tinkamą sanglaudos, žemės ūkio politikos ir tokių ES darbotvarkės prioritetų kaip klimato kaita ir inovacijų plėtra finansavimą“, – sakė Prezidentas. 

Prezidentas pažymėjo, kad būtina dėti visas pastangas tiek ES viduje, tiek tarptautiniu mastu, siekiant pereiti prie žalios, švarios ir saugios energetikos. Būtina priimti visus reikiamus sprendimus, kad ir ES kaimynystėje esančios šalys laikytųsi aukščiausių tarptautinių aplinkosaugos standartų.   

„Itin svarbu, kad ES rodytų lyderystę įgyvendinant Paryžiaus susitarimus bei pereinant prie žaliosios ekonomikos. Ši lyderystė turi remtis saugių technologinių sprendimų įgyvendinimu bei siekiu, kad ir trečiosios šalys laikytųsi aukščiausių tarptautinių aplinkosaugos standartų.

Tinkamas finansavimo skyrimas strateginėms politinėms kryptims svarbus ir klimato kaitos tikslams užtikrinti. Šalies vadovo teigimu, klimato neutralumo tikslai susiję su parama žemės ūkiui ir sanglaudai, todėl finansavimo mažinimas atsilieps ir klimato kaitos tikslams bei įsipareigojimams Bendrijai. Lietuva yra patvirtinusi, kad iki 2050 m. pereis prie anglies dvideginio emisijų neutraluno šalyje.

EVT posėdis buvo pradėtas strateginės darbotvarkės prioritetų pristatymu.

Parašykite komentarą