Europos struktūrinių ir investicinių fondų įgyvendinimo vėlavimas turės įtakos dabartiniam daugiamečiam ES biudžetui

2019 m. spalio 21 d. pranešimas žiniasklaidai 

 

Europos audito rūmų (EAR) narys Rimantas Šadžius bendrame Audito ir Europos reikalų komiteto posėdyje pristatydamas EAR ataskaitą apie praėjusių finansinių metų Europos Sąjungos biudžeto vykdymą, atkreipė dėmesį į tai, kad ES valstybių narių struktūrinių ir investicinių fondų, kurie sudaro beveik pusę dabartinio daugiamečio ES biudžeto (toliau – daugiametės finansinės programos (DFP)), įsisavinimo lygis vis dar tebėra žemas, nepaisant didesnio pagreičio ir 2018 m. smarkiai išaugusio paraiškų skaičiaus. ES auditorių nuomone, Europos struktūrinių ir investicijų fondų (ESI) įgyvendinimo vėlavimai turės įtakos galutiniams šios DFP metams. Didelės vertės mokėjimo prašymų vykdymas buvo atidėtas ir jie bus pateikti tik ateinančiais metais. Tai ne tik paveikė išankstinio finansavimo naudojimą ir neįvykdytus įsipareigojimus, bet ir turės įtakos mokėjimų asignavimų poreikiams kitos DFP pradžioje. Todėl EAR rekomenduoja Europos Komisijai imtis priemonių, kad būtų išvengta pernelyg didelio spaudimo mokėjimų asignavimų lygiui pirmaisiais būsimos 2021–2027 m. DFP metais.

EAR narys bendrame komitetų posėdyje taip pat pažymėjo, kad EAR teikia teigiamą nuomonę dėl 2018 m. ES finansinių ataskaitų patikimumo. Kadangi audituotos ES 2018 m. pajamos nebuvo reikšmingai paveiktos klaidų, EAR teikia palankią nuomonę dėl ES biudžeto pajamų dalies tvarkingumo. Kaip teigė R. Šadžius, dėl 2018 m. finansinėse ataskaitose atspindimų operacijų tvarkingumo EAR teikia sąlyginę nuomonę. EAR konstatuoja, kad bendras su ES išlaidomis susijusių netikslumų lygis išliko tame pačiame intervale, koks buvo nustatytas 2016 m. ir 2017 m. Be to, kaip ir per praėjusius dvejus metus, tik nedidelė audituotų išlaidų dalis buvo reikšmingai paveikta klaidų. Tai patvirtina, kad per pastaruosius metus ES finansų valdymas nuosekliai gerėjo.

EAR yra penktoji ES institucija. Ji yra atsakinga už ES biudžeto tvarkymą. EAR sudaro po narį iš kiekvienos šalies narės ir jai šiuo metu vadovauja pirmininkas Vítoras Manuelis da Silva Caldeira iš Portugalijos. Lietuvai atstovauja R. Šadžius.

Daugiau informacijos:

Europos reikalų komiteto biuro patarėja

Renata Lygienė, tel. (8 5) 239 6592

 

Parašykite komentarą