AK apsvarstytos Europos Tarybos valstybių grupės prieš korupciją rekomendacijos

2019 m. spalio 24 d. pranešimas žiniasklaidai 

 

Spalio 23 d. posėdyje Seimo Antikorupcijos komisija (AK) apsvarstė Europos Tarybos valstybių grupės prieš korupciją (GRECO) 2019 m. rugpjūčio 26 d. paskelbtą ketvirtojo vertinimo etapo (Parlamento narių, teisėjų ir prokurorų korupcijos prevencija) antrąją rekomendacijų įgyvendinimo Lietuvos ataskaitą, patvirtintą GRECO plenarinės sesijos, vykusios 2019 m. birželio 17–21  dienomis, metu.

Ataskaitos išvadose, be kita ko, pažymima, kad Seimo narių korupcijos prevencijos srityje yra padaryta pažanga pradėjus tiesiogiai transliuoti Seimo komitetų posėdžius ir skelbti jų darbotvarkes, darbo dokumentus ir išvadas. Taip pat sveikintina tai, kad siekiama gerinti lobistinės veiklos reglamentavimą priėmus naują Lobistinės veiklos įstatymą. Tačiau reikia nustatyti taisykles Seimo narių sąveikai su lobistais, ryžtingesnes priemones siekiant užtikrinti, kad būtų veiksmingiau prižiūrimas privačių interesų deklaravimo ir kitų Seimo narių elgesio taisyklių laikymasis; taip pat reikia parengti veiksmingus vidaus mechanizmus, skatinančius, didinančius informuotumą ir Seimo atsparumą korupcijai.

Atsižvelgę į paminėtas išvadas AK nariai pritarė Teisingumo ministerijos nuomonei, kad įgyvendinant rekomendacijas dėl Seimo narių korupcijos prevencijos, svarbesnis vaidmuo galėtų būti skiriamas Seimo etikos ir procedūrų komisijai. Komisija taip pat teigiamai įvertino Teisingumo ministerijos išreikštą pasirengimą padėti ir bendradarbiauti įgyvendinant GRECO rekomendacijas.      

Antikorupcijos komisijos pirmininkas

Ričardas Juška, mob. 8 668 42 144

Parašykite komentarą