Neeiliniame Advokatų tarybos posėdyje – siūlymas stabdyti valstybės garantuojamų teisinių paslaugų teikimą

Advokatūra kreipėsi į Teisingumo ministeriją prašydama pateikti konkrečius pasiūlymus dėl valstybės garantuojamos teisinės pagalbos (VGTP) reformos, biurokratijos mažinimo, oficialiai pateikti kitų metų VGTP finansavimo apimtis, bylų skaičių bei numatomo valandinio atlygio dydį. Šių metų spalio 31 d. Advokatų taryba rinksis į neeilinį posėdį įvertinti Teisingumo ministerijos atsakymų ir svarstyti siūlymą laikinai sustabdyti teisinių paslaugų VGTP srityje teikimą – taikyti moratoriumą.

Advokatų, teikiančių valstybės garantuojamą teisinę pagalbą, nepasitenkinimą sukėlė 2019 metais sumažintas VGTP biudžetas, itin biurokratinė VGTP sistema, ribotas laikas, per kurį advokatas privalo parengti atitinkamus dokumentus, bei ribotas advokatui apmokamų darbo valandų skaičius dalyvaujant teismo posėdžiuose ir ikiteisminiame tyrime. 2018 metais Teisingumo ministerijos pasiūlytas VGTP biudžetas siekė 4,5 mln. eurų, 2019 metais šis biudžetas buvo itin reikšmingai sumažintas iki 3,7 mln. eurų, nepaisant didėjančio krūvio ir jau susidariusios skolos advokatams už suteiktas paslaugas 2018 metais. Šiemet VGTP bylų skaičius išaugo nuo 42 tūkst. iki 50 tūkst., viena advokato darbo valanda neatskaičius mokesčių sudaro 13 eurų (apie 6 eurų po mokesčių ir atskaičius individualios veiklos kaštus), o visos bylos kaina, kurią gauna advokatas prieš mokesčius, tesiekia 120 eurų. Dėl netinkamo Teisingumo ministerijos biudžeto planavimo pradėjo masiškai vėluoti atsiskaitymai antrinę teisinę pagalbą teikiantiems advokatams. Nors dalis skolos advokatams buvo padengta iš Vyriausybės rezervo ir Teisingumo ministerijos asignavimų, tačiau skolos augo. Netinkamas lėšų planavimas buvo bandomas pateisinti tokiais argumentais kaip netikėta Sausio 13-osios byla ar netiksliai pildomos advokatų ataskaitos. Be to, VGTP teikiančių advokatų atlygis nepasikeitė, nors teisėjų, prokurorų bei kitų teisėsaugos pareigūnų atlyginimai nuolat kilo ir po naujųjų metų jie toliau kils.  

Apie 260 advokatų jau rugsėjį pareikalavo nedelsiant su jais atsiskaityti, mažinti biurokratiją, pertvarkyti VGTP sistemą ir didinti atlygį. Pažadai iki spalio mėnesio vidurio peržiūrėti VGTP sistemą ir pasirengti esminei jos reformai, išspręsti neefektyvios bei subiurokratėjusios sistemos skaudulius kol kas nėra įgyvendinti. Vien administravimui Lietuvoje skiriama iki 20 proc. viso VGTP metinio biudžeto, kai, pavyzdžiui, Estijoje – tik 8 proc.

VGTP paslaugas Lietuvoje teikia 553 advokatai. Paslaugų teikimo stabdymas reikštų, kad negalės būti atliekami dauguma ikiteisminio tyrimo veiksmų, pavyzdžiui, asmens suėmimas, suėmimo pratęsimas ir apklausa, taip pat reikšmingai strigs teismų darbas.

Parašykite komentarą