Lietuvos Respublikos Prezidento Gitano Nausėdos sveikinimo kalba Konstitucijos egzamino nugalėtojų apdovanojimuose

Gerbiami Lietuvos Respublikos Konstitucijos žinovai,

Mieli ceremonijos dalyviai,

pirmiausia noriu pasveikinti Jus visus su praėjusiu dvidešimt septintuoju mūsų Konstitucijos gimtadieniu. Prabėgę metai rodo, kad šis Lietuvos valstybingumo šaltinis išlieka gyvybingas ir vis iš naujo mus įkvepia prasmingiems darbams.

Ypač džiugu čia matyti žmones, kurie sėkmingai pasirodė jau tryliktą kartą surengtame Konstitucijos egzamine. Įrodę, kad puikiai išmanote šalies pagrindinį įstatymą, Jūs tapote pilietiškumo pavyzdžiu visiems Lietuvos Respublikos piliečiams.

Mes dažnai girdime žodžius, kad mokytis reikia visą gyvenimą. Iš tiesų Konstitucijos egzaminą mes laikome ir jam ruošiamės kiekvieną dieną.

Būtent Konstitucija yra mūsų valstybės gyvavimo pamatas, į kurį turi remtis visi valstybėje priimami sprendimai. Ji skelbia pagrindines mūsų vertybes, įtvirtina demokratinį šalies valdymo modelį, apibrėžia valdžios institucijų tarpusavio santykį.

Konstitucija nustato asmenų lygybę prieš įstatymą ir įpareigoja valstybę ginti jų teises bei laisves. Pagrindinis įstatymas mus ragina siekti teisingumo ir visuotinės gerovės.

Mūsų, šios valstybės žmonių, pareiga yra rūpintis, kad Konstitucija netaptų tuščiais žodžiais popieriuje. Mūsų pareiga rūpintis, kad Konstitucijos turinys visada išliktų mūsų gyvenimo realybe.

Šiemet daugiau nei 30 tūkst. dalyvių subūręs Konstitucijos egzaminas vyko ne tik savivaldybėse, ugdymo įstaigose, valstybės institucijose, bet ir Lietuvos aklųjų bibliotekoje, laisvės atėmimo vietų įstaigose. Toks platus dalyvių ratas įtaigiai parodo, kad Konstitucija svarbi ne tik teisininkams, bet ir visiems Lietuvos žmonėms, nepriklausomai nuo jų amžiaus ar išsilavinimo.

Tikiu, kad šis renginys gali toliau plėstis ir suburti vis daugiau Lietuvos gyventojų, reikšmingai prisidėdamas prie piliečių sąmoningumo ugdymo. Dėkoju visiems, kurie prisidėjo prie šios puikios pilietiškumo ir demokratijos šventės.

Linkiu, kad Konstitucijos tekstas ir toliau mus kviestų atvirai diskutuoti apie savo valstybę, jos dabartį ir ateitį bei padėtų išlaikyti demokratines vertybes. Tegul Lietuvos žmonių gerovė būna kuriama pasiremiant tvirtais teisinės valstybės pamatais!

Parašykite komentarą