„Huawei“ kategoriškai atmeta nepagrįstus JAV pareigūno kaltinimus 5-ajame Europos kibernetinio saugumo forume

5-ajame Europos kibernetinio saugumo forume Katovicuose (Lenkijoje) JAV valstybės departamento pareigūno pareikštus kaltinimus dėl bendrovės patikimumo pavadino beprasmiškais.

„Aš suprantu nuolatines „stropias“ JAV administracijos pastangas skleisti gandus apie „Huawei“. Tačiau Europa pati priims sprendimą dėl 5G diegimo. „Huawei“ palaiko faktais grindžiamą Europos Sąjungos požiūrį į 5G tinklų saugumą. Iš tiesų „Huawei“ yra vienas pagrindinių Europos technologinio suverenumo partnerių“, – pastebėjo Abrahamas Liu, vyriausiasis atstovas ES institucijose, dėl Roberto L. Strayer, JAV kibernetinės ir informacinės politikos sekretoriaus padėjėjo pavaduotojo pasisakymo viešoje diskusijoje pavadinimu „Saugi 5G infrastruktūra – skaitmeninės transformacijos pagrindas“.

Sekretoriaus padėjėjo pavaduotojas p. Strayer paminėjo keletą dalykų apie „Huawei“, kuriuos bendrovė vertina kaip visiškai tikrovės neatitinkančius ir kategoriškai reikalauja paneigti.

1. „Huawei“ negalima pasitikėti. Per paskutinius tris dešimtmečius „Huawei“ teikė paslaugas trims milijardams žmonių visame pasaulyje be jokių didesnių incidentų. Nėra įrodymų, kad mumis negalima pasitikėti kai reikia teikti saugius telekomunikacijų produktus. Mes turime griežtą ir efektyviai veikiančią kibernetinio saugumo užtikrinimo sistemą. Šiemet Briuselyje atidarėme „Cybersecurity“ kibernetinio saugumo skaidrumo centrą, kuriame vyriausybės, standartų institucijos ir partneriai gali apsilankyti ir sužinoti apie mūsų veiklą bei taikomus techninius procesus.

2. Mes sukursime sistemą, kad vogtume piliečių duomenis ir juos perduotumėme Kinijos Vyriausybei. „Tai daugiau nei juokinga, – sako p. Liu. – Bet kuri tai daranti bendrovė sužlugtų rinkoje, o mes esame įsipareigoję teikti saugiausius ir veiksmingiausius 5G produktus pasaulyje. Mes niekada nenaudojome ir net negalvojome naudoti vadinamųjų „slaptų sprendimų“ savo įrangoje“.

3. „Huawei“ yra kontroliuojama Kinijos Vyriausybės. „Huawei“ yra privati bendrovė, kuri visa priklauso jos darbuotojams. Mūsų nuosavybė ir valdymo struktūra yra aiškiai apibrėžtos. Jokia vyriausybės įstaiga ar išorinė organizacija neturi „Huawei“ akcijų ir niekaip jos nekontroliuoja.

4. Mus finansuoja ar dotuoja Kinijos Vyriausybė. Tai visiška netiesa. Mes taip pat negauname pigių paskolų ar kreditų iš Kinijos bankų. Iš tiesų 80 proc. mūsų finansavimo ateina ne iš Kinijos bankų.

5. Pagal Kinijos nacionalinės žvalgybos įstatymą „Huawei“ turi bendradarbiauti žvalgybos veikloje. Įstatymas faktiškai numato saugiklius, atleidžiančius asmenis ir organizacijas nuo paramos, kuri prieštarautų jų teisėms ir interesams, teikimo. Be to, šis įstatymas negalioja už Kinijos ribų. Mes labai kruopščiai laikomės kiekvienos šalies, kurioje veikiame, įstatymų.

Grįžtant prie faktinės 5-ojo Europos kibernetinio saugumo forumo temos – „Saugios 5G infrastruktūros kaip skaitmeninės transformacijos pagrindo“ – „Huawei“ mano, kad 5G saugumo iššūkius galima įveikti tik glaudžiai bendradarbiaujant pardavėjams, operatoriams ir vyriausybėms, taip pat ir programėlių bei paslaugų teikėjams.

Šiame procese vienas pagrindinių vaidmenų tenka standartizavimui, kad viskas vyktų teisingai nuo pat pradžių.

Parašykite komentarą