Seimo narys E. Zingeris dalyvaus Berlyno sienos griūties 30-mečio minėjimo renginiuose

2019 m. lapkričio 6 d. pranešimas žiniasklaidai

Seimo narys Emanuelis Zingeris lapkričio 6–10 dienomis dalyvauja Berlyno sienos griūties 30-mečio minėjimo renginiuose Berlyne (Vokietijos Federacinė Respublika).

Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataras, Seimo Užsienio reikalų ir Europos reikalų komiteto narys ketvirtadienį tarptautiniame susitikime, į kurį pakviesta daugiau nei tūkstantis politikos, ekonomikos, religinių lyderių ir akademikų, vyriausybinių organizacijų vadovų iš 150 pasaulio valstybių, primins tarptautinei bendruomenei apie nepaprastą Baltijos tautų vienybę Baltijos kelyje ir jo reikšmę vėlesniems įvykiams Europoje.

„Baltijos kelias buvo mūsų drąsos rodiklis. Turėjome tikslą išsivaduoti nuo primestos sovietinės tikrovės. Nepriklausomybės paskelbimas kovo 11-ąją, vėliau Latvijos ir Estijos nepriklausomybių atkūrimas buvo įmanomas tik dėl Baltijos kelio. Gausus žmonių įsitraukimas garantavo tai, kas įvyko po septynių mėnesių. Maskva pamatė begalinį Baltijos tautų ryžtą, susitelkimą ir kad tai nebuvo tiesiog kelios dešimtys disidentų – tai buvo tikrai milžiniška žmonių masė.

Aš norėčiau atsukti to meto įvykių laikrodį, kad laikmatis pradėtų suktis ne vien tik nuo pirmųjų laisvų rinkimų Lenkijoje ir jų iškilios „Solidarumo“ veiklos, ne tik nuo Berlyno sienos griūties, ne vien nuo Čekijos „Chartijos 77“, bet nuo mūsų laisvės siekiančios rugpjūčio 23-iosios – Baltijos kelio Pareiškimo. Baltijos kelias privertė aplenkti laike sovietų teroro mašiną, kuri būtų naudota prieš trijų Baltijos tautų norą atsikurti. Mūsų judesys iš esmės buvo tektoninis lūžis, Sovietų Sąjungos sukrėtimo esmė – mes siekėme padėti ir kitoms tautoms, kurioms – kitaip nei mums – nepavyko 1918–1920 metais apginti savo atkurtų demokratinių valstybingumų. Manau, kad politinis demokratinio išsivadavimo revoliucijų kalendorius turi būti galutinai papildytas. Tad Baltijos taikiųjų revoliucijų indėlis į Vakarų pilietinės civilizacijos atkūrimą Vidurio ir Rytų Europoje turi būti iš naujo šiandien Berlyne aukštai įvertintas“, – Seimo Spaudos biurui sakė E. Zingeris.

Vokietijos sostinėje šią savaitę vyksta daugiau nei 200 įvairių renginių, skirtų Berlyno sienos griūties metinėms.

Parašykite komentarą