Susipažinkime iš arčiau su profesija apie kurią kuriami filmai

Kai vienam ši profesija gali kelti siaubą ir baimę, kitam tai gali būti puiki injekcija papildanti ekstremalų gyvenimo būdą. Šį darbą pasirinkę žmonės  skraido sraigtasparniais, dirba pučiant stipriam vėjui, o vietoje mums įprastos darbo aprangos, rengiasi šildantį kostiumą. Mūsų herojus – ilgametis RTTAX įmonės klientas Evaldas jau pastaruosius trejus metus dirba Šiaurės Jūros platformoje, kurioje kaip jis pasakoja jaučiasi tarsi žuvis vandenyje.

Profesija apipinta paslapties šydu

Evaldas, jau trejus metus dirba Šiaurės Jūros naftos platformoje. Apie šį darbą jis galvojo jau ilgą laiką. „Prieš tai dirbau aukštalipiu Vilniuje, ten dirbdamas įgavau patirties. Išmokau laipioti ir naudotis virvėmis, o tada kolega su kuriuo dirbome papasakojo, jog daugelis lietuvių turinčių specifinį išsilavinimą yra ypač paklausūs darbuotojai naftos platformose. Nusprendžiau eiti į kursus, kur išmokstama virinti dujomis“, – apie savo karjeros pradžią mums papasakojo pašnekovas. Evaldas pripažįsta, jog artimieji, išgirdę apie jo ateities planus, neliko sužavėti, kadangi apie šią profesiją galime išgirsti pačių įvairiausių baimę keliančių stereotipų. „Žinoma specialybė nėra ta, kuri būtų įprasta mūsų visuomenėje. Gal todėl daugelis ir mano, jog darbo aplinka šitoje sferoje yra nesaugi ir pavojinga. Nors tiesą pasakius iš pradžių aš irgi įsivaizdavau, jog tai gali būti pavojinga ir nesaugu. Klausiau savęs ar verta rizikuoti savo gyvybe vardan didesnio atlyginimo. Tačiau susipažinus su šiuo darbu iš arčiau, supratau, jog saugumas čia yra pats svarbiausias. Kiekvienas norintis pradėti dirbti šį darbą privalo baigti saugumo ir išgyvenimo kursus. Per šiuos mokymus tenka išsivaduoti iš tariamai į jūra įkritusio sraigtasparnio. Visas personalas be išimties – nuo valytojų iki duomenys reguliuojančių inžinerijos specialistų – privalo mokėti užgesinti gaisrą, žinoti, kaip elgtis per platformos griūtį.“, – savo patirtimi dalinasi mūsų pašnekovas.

Išorėje pilkas metalas, viduje pramogų parkas

Naftos platforma dažniausiai primena pilką bei niūrų metalo statinį, dėl ko daugelis gali susidaryti nuomonę, jog vidaus gyvenimas yra lygiai toks pat. Tačiau mūsų pašnekovas paaiškino, jog platformose dirbantiems ir dažnai rutinoje paskendusiems darbuotojams yra stengiamasi sudaryti aplinką, kurioje netrūktų veiklos. „Būnant toli nuo šeimos, viduryje jūros, laikas kartais eina labai lėtai, į galvą gali ateiti pačios įvairiausios mintys, todėl čia stengiamasi kaip įmanoma palengvinti darbuotojų būtį. Laisvu laiku yra galimybė nueiti pasportuoti, kadangi turime sporto salę bei sporto kambarius. Turime kino teatrą, kur galime pažiūrėti filmą bei suvalgyti porciją spragėsių. Platformoje turime net neribotą internetą, todėl susisiekti su šeimos nariais ne problema. Be to, daugelyje platformų dirba virtuvės šefai, kurie kiekvieną dieną mums ruošia skanų bei skirtingo raciono maistą“, – gyvenimo ypatumais naftos platformoje dalinosi Evaldas.

Geras uždarbis aukojant sveikatą?

Dažnas iš mūsų gali įsivaizduoti, jog dirbant Šiaurės Jūros platformose galima susikrauti didžiulius turtus. Tačiau, kaip teigė mūsų pašnekovas, atlyginimas tikrai nėra toks didelis, koks gali pasirodyti – aptarnaujantis personalas uždirba nuo 25 iki 35 eurų per valandą, bet nuo šios sumos dar būna sumokami mokesčiai, kuriuos sumokėti labai gaila. Laimei yra galimybė, kad ir vėliau, susigrąžinti pajamų mokestį, kadangi sumos, kurios yra sumokamos užsienio valstybei yra tikrai nemažos. „Pavyzdžiui aš pats kreipiausi į mokesčius grąžinančią įmonę RTTAX dėl galimybės susigrąžinti savo pajamų mokestį. Po 6 mėnesių man sugrįžo 5320 eurų. Tai lyg papildomas atlygis, kurį gavau tuomet, kai dalį pinigų jau buvau išleidęs.“, – teigė platformoje dirbantis vyras. Artėjant pokalbiui link pabaigos, pašnekovas patvirtino, jog platformos nuolatos virpa, todėl tai gali sukelti problemų žmogaus sveikatai. „Medikai jau yra įspėję, jog ilgalaikė kūną veikianti vibracija  neigiamai veikė mano sveikatą, atsiliepė nuovargiui, tačiau kiekvienas darbas turi savų pliusų ir minusų.“, – tvirtino pašnekovas.

Parašykite komentarą