Pradedama žurnalistų akreditacija į 1863–1864 m. sukilimo vadų ir dalyvių valstybines laidotuves

Vyriausybės kanceliarija pradeda žiniasklaidos atstovų akreditaciją į 1863–1864 m. sukilimo vadų Zigmanto Sierakausko ir Konstantino Kalinausko bei dar 18-os dalyvių, kurių palaikai buvo rasti Gedimino kalne, valstybinių laidotuvių ceremoniją, vyksiančią 2019 m. lapkričio 22 d.

Prašome registruoti žiniasklaidos atstovus, pageidaujančius dirbti ceremonijos metu. Detalesnę informaciją ir registracijos formos nuorodą rasite čia.

2017 m. sausio 3 d. pradėjus Gedimino kalno šlaitų tvarkymo darbus, kalno aikštelėje atsitiktinai buvo rasti palaidojimai. Įsitikinus, kad tai 1863–1864 m. sukilimo dalyvių, nužudytų Vilniaus Lukiškių aikštėje, palaikai, buvo pratęsta paieška ir atkasti 20-ies asmenų palaikai. Nuspręsta 1863–1864 m. sukilėlių vadų ir dalyvių valstybinių laidotuvių ceremoniją, bendradarbiaujant su Lenkija, surengti 2019 m. lapkričio 22 d. Palaikai bus laidojami Vilniaus Rasų kapinėse.

Laidotuvių ceremonija lapkričio 22 d. 8.30 val. prasidės Nacionalinio muziejaus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų vidiniame kieme ir persikels į Vilniaus Šv. vysk. Stanislovo ir šv. Vladislovo arkikatedrą baziliką.  Čia su sukilėlių palaikais galės atsisveikinti visuomenė, dalyvaus oficialūs asmenys ir užsienio delegacijos iš kaimyninių valstybių. Šv. Mišias aukos arkivyskupas metropolitas Gintaras Grušas. Vėliau laidotuvių procesija Vrublevskio, Šventaragio, Pilies, Didžiąja, Aušros Vartų, Drujos, Rasų gatvėmis pajudės iki Senųjų Rasų kapinių. Amžinojo poilsio 1863–1864 m. sukilimo vadai ir dalyviai atguls Senųjų Rasų kapinių koplyčioje.

Laidotuvių ceremoniją tiesiogiai transliuos Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija.

Numatomi lydimieji renginiai

Likus keletui dienų iki numatytos sukilimo dalyvių laidotuvių ceremonijos, lapkričio 20 d. Lietuvos nacionalinis muziejus atidarys neeilinę parodą, skirtą jų gyvenimui, dalyvavimui sukilime ir tragiškam likimui atskleisti. Parodai unikalumo suteiks ir išskirtinė vieta – ji bus atidaryta patalpose, kuriose XIX a. veikusiame kalėjime buvo kalinami 1863–1864 m. sukilimo dalyviai. Paroda veiks nuo lapkričio 21 d. iki 2020 m. birželio 1 d.

Kartu su paroda muziejus pristatys ir dvi 1863–1864 m. sukilimo temai skirtas knygas. Į lietuvių kalbą išversti vieno iš sukilimo vadų žmonos Apolonijos Dalevskytės-Sierakauskienės „Atsiminimai“ – tai odė nesavanaudiškumui, atsidavimui Tėvynei, ištikimybei ir pasiaukojimui. Netrukus pasirodysiančioje knygoje „1863–1864 m. sukilėlių kelias į mirtį ir atgimimą“ pirmą kartą bus išsamiai papasakota dramatiškų įvykių Lukiškių aikštėje istorija. Knygų pristatymai vyks lapkričio viduryje.

1863–1864 sukilimui Lietuvoje atminti  lapkričio 21 d. Lietuvos dailės muziejaus Vilniaus paveikslų galerijoje (Chodkevičių rūmai, Didžioji g.4) organizuojamas parodos  „Artur Grottger. „Lituania“. 1863–1864 sukilimas Lietuvoje“ atidarymas. Pirmą kartą Lietuvoje bus demonstruojami A. Grottgerio ciklo „Lituania“ originalūs piešiniai (ciklas „Lituania“ yra saugomas Nacionaliniame muziejuje Krokuvoje). Paroda veiks iki 2020 m. sausio 26 d.

Tą pačią dieną organizuojama mokslinė konferencija – apvalaus stalo diskusija „1863-1864 m. sukilimas lietuvių, lenkų ir baltarusių istorinėje atmintyje“, kurioje dalyvaus istorikai iš Lietuvos, Lenkijos ir Baltarusijos.

Parašykite komentarą