Antikorupcijos komisija svarstė Vietos savivaldos įstatymo spragas

2019 m. lapkričio 14 d. pranešimas žiniasklaidai

Trečiadienį Seimo Antikorupcijos komisijos darbo grupė posėdyje svarstė seniūnaičių grupės kreipimąsi dėl naujos redakcijos Vietos savivaldos įstatymo nuostatų, kurios įpareigoja naujos kadencijos savivaldybių tarybas išsirinkti naujus seniūnaičius.

Vietos savivaldos įstatymo 33 straipsnio 3 dalyje, kuri taikoma savivaldybėse, kuriose į pirmą posėdį susirinko 2019 metais išrinktos savivaldybių tarybos, nustatyta, kad seniūnaičių rinkimai organizuojami ne vėliau kaip per 6 mėnesius nuo tos dienos, kai į pirmąjį savivaldybės tarybos posėdį susirenka ir prisiekia išrinktos savivaldybės tarybos nariai. Taip pat nustatyta, kad seniūnaitis yra renkamas 4 metams. Šio straipsnio taikymo išimčių nenumatyta.

Pareiškėjai atkreipė dėmesį, kad nebuvo atsižvelgta į tai, jog kai kuriuose miestuose seniūnaičiai buvo išrinkti tik 2018 metais liepos mėnesį 3 metų kadencijai. Šiuo metu, vykdant Vietos savivaldos įstatymą, jie yra atšaukiami ir vėl organizuojami nauji seniūnaičių rinkimai, kas diskredituoja ir žemina seniūnaičių instituciją, užkertama galimybė seniūnaičiams užbaigti suplanuotus darbus, netenkinami teisėti bendruomenės lūkesčiai, be to, nėra jokios tvarkos, kaip turėtų būti atsisakoma dabartinių seniūnaičių.

Vidaus reikalų ministerija parengė Vietos savivaldos įstatymo projektą, kuriuo siūloma pakeisti šiuo metu galiojančias Vietos savivaldos įstatymo nuostatas, numatant, kad jei seniūnaitis išrenkamas naujuose seniūnaičių rinkimuose likus ne daugiau kaip metams iki savivaldybės tarybos rinkimų, per artimiausius seniūnaičių rinkimus toje seniūnaitijoje seniūnaitis nerenkamas ir tokio seniūnaičio kadencija trunka iki kitų seniūnaičių rinkimų, t. y. ilgiau nei 4 metus.

Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas Ričardas Juška konstatavo, kad esamų seniūnaičių atšaukimas ir naujų rinkimas rodo Vietos savivaldos įstatymo spragą, kuri paaiškėjo tik pradėjus teisės aktą įgyvendinti, todėl būtina nuostatą pakeisti, užtikrinant seniūnaičių veiklos tęstinumą numatytos kadencijos laikotarpiui. Komisija kreipsis į Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetą, kad įstatymo pataisos Seime būtų kaip įmanoma operatyviau įtrauktos į Seimo posėdžių darbotvarkę.

Parašykite komentarą