Lapkričio 28 d.: paskaita „Antraeilė atmintis: Panerių memorialas sovietmečiu“

Renginio tipas: Paskaita
Renginio data: Ketvirtadienis, 2019 m. lapkričio 28 d.
Renginio pradžia: 18:00
Renginio vieta: Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka kviečia jau į antrąjį šiais metais ciklo „Jaunoji judaika“ renginį – paskaitą „Antraeilė atmintis: Panerių memorialas sovietmečiu ir posovietmečiu (1944–1989)“. Ją skaitys mokslininkas, atminimo politikos tyrinėtojas dr. Zigmas Vitkus.

Praėjus penkiolikai metų po Antrojo pasaulinio karo pabaigos, pačiame Šaltojo karo įkarštyje, Sovietų Sąjungoje prasidėjo valdžios inicijuota, centralizuota ir reguliuojama paminklų statyba ir memorialų steigimas. Sovietų Lietuvoje panašiu metu pradėtos rengti trys nacių vykdytų masinių žudynių vietos: Pirčiupiuose, Kauno IX forte ir Paneriuose. Dvi iš jų, kaip žinoma, buvo Holokausto vietos. Iš pradžių atrodė, kad visi trys objektai bus plėtojami tuo pačiu metu, tačiau netrukus išryškėjo Pirčiupių ir Kauno IX forto prioretizavimas, o Paneriai netruko virsti antraeile atminimo vieta ir buvo beveik pamiršta.

Susitikime Klaipėdos universiteto istorikas Z. Vitkus ieškos atsakymų į klausimus, kodėl Paneriai ilgus metus, bemaž dešimtmečius, tiek architektūriniu, tiek muziejiniu požiūriu buvo taip silpnai plėtota atminimo vieta. Kokios priežastys – ekonominės, politinės, istorinės – galėjo tai lemti? Kodėl didžiausia pagal aukų skaičių nacių režimo nusikaltimo Lietuvoje vieta, esanti arčiausiai LSSR galios centro, sovietmečiu buvo taip retai lankyta oficialių asmenų? Kodėl taip mažai reklamuota? Kodėl keletą kartų turėję prasidėti Panerių architektūrinio ir muziejinio sutvarkymo projektai nebuvo įgyvendinti, o pagaliau įgyvendinus nebuvo pagarsinti? Ar būta koreliacijos tarp tokios permanentinės šios atminimo vietos stagnacijos ir Sovietų valstybės vidaus bei užsienio politinės konjunktūros? 

Dr. Z. Vitkus – Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto mokslo darbuotojas. 2019 m. apgynė disertaciją, kurioje tyrė Panerių memorialo atvejį atminimo politikoje. 2014–2019 metais dr. Z. Vitkus buvo Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus Panerių memorialo vedėjas ir memorialo kompleksinio atnaujinimo koordinatorius.

Trumpai apie paskaitą

Data lapkričio 28 d.
Laikas 18 val.
Vieta Meno erdvė, V a.
Trukmė 1,5 val.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“

Parašykite komentarą