Aukštųjų mokyklų ispėjamasis streikas

LAMPSS taryba nusprendė skelbti įspėjamąjį streiką, nes pažeidžiamas galiojančios Lietuvos švietimo šakos kolektyvinės sutarties 2017-11-22 Nr. S-631 9.1 punktas, kuriame parašyta: „Atsižvelgiant į valstybinių aukštųjų mokyklų tinklo optimizavimo plano įgyvendinimą ir Lietuvos Respublikos Vyriausybės programoje esančius įsipareigojimus, siekti, kad aukštųjų mokyklų dėstytojai gautų adekvatų darbo užmokestį, ir gerinti darbo sąlygas, taip keliant dėstytojo karjeros prestižą, ir sudaryti prielaidas dėstytojų, mokslo darbuotojų ir kitų tyrėjų atlyginimams didinti 2018–2022 m.“

Lietuvos Respublikos 17-osios Vyriausybės programoje, patvirtintoje LR Seime, įsipareigojantys punktai 128.6 ir 142 taip pat numato darbo užmokesčio kėlimą aukštojo mokslo sektoriui, tačiau LR Vyriausybės pateiktas Lietuvos Respublikos 2020 metų valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatymo projektas, skirtingai nuo 2018 ir 2019 metų biudžetų, nenumato galimybės didinti aukštųjų mokyklų dėstytojų ir tyrėjų atlyginimus ir tuo pažeidžia šiuo metu galiojančios 2017-11-22 Nr. S-631 Lietuvos švietimo šakos kolektyvinės sutarties 9.1 punktą.

LAMPSS taip pat pažymi, kad šių metų vasarą suderėti švietimo šakos kolektyvinės sutarties papildymai vis dar nepasirašyti, todėl LR Vyriausybės sprendimą nedidinti valstybinių aukštųjų mokyklų darbuotojų atlyginimų ir neįtvirtinti 2019 metų vasaros pabaigoje pasiekto susitarimo LAMPSS traktuoja kaip darbdavio atstovų pasitraukimą iš derybų.

LAMPSS reikalauja LR Vyriausybės laikytis derybų metu su jos įgaliota Lietuvos švietimo, mokslo ir sporto ministerija pasiekto susitarimo:

1.Nuo 2020 m. kasmet didinti dėstytojų, mokslo darbuotojų ir kitų tyrėjų etatinį (bazinį) darbo užmokestį ne mažiau kaip 10 proc., kad 2025 m. šių darbuotojų vidutinis darbo užmokestis sudarytų 150 proc. šalies vidutinio darbo užmokesčio.

2.Pasirašyti šakos kolektyvinės sutarties papildymą ir tuo įteisinti šiais metais pasiektą susitarimą.

Taip pat LAMPSS reikalauja laikytis pasižadėjimo proporcingai kelti ir neakademinių darbuotojų atlyginimus bei rasti tam reikalingų lėšų.

LAMPSS nariai, įvertinę situaciją ir išklausę aukštųjų mokyklų bendruomenės nuomonę, 2019-11-14 tarybos posėdyje priėmė sprendimą pasinaudoti LR įstatymų suteikta teise streikuoti.

Palaikomi 89,5 proc. aukštųjų mokyklų darbuotojų nuomonės skelbti streiką, išsakytos atliktoje aukštųjų mokyklų darbuotojų apklausoje, LAMPSS 2019 m. lapkričio 28 d. skelbia visuotinį 2 valandų įspėjamąjį streiką. Netenkinant įvardytų reikalavimų ir toliau LR Vyriausybės sprendimais ignoruojant per metus pasiektus susitarimus, LAMPSS nariai pasilieka teisę skelbti neterminuotą streiką.

Taip pat informuojame, kad vykstant deryboms LAMPSS nariai, suvokdami staigaus atlyginimų pakėlimo 200 proc., kaip to reikalauja bendruomenė, pasekmes Lietuvos biudžeto integralumui, sutiko su kompromisiniu, kolektyvinės sutarties papildyme suderėtu, variantu, todėl nemato galimybės dar labiau mažinti suderėtą atlyginimų kėlimo apimtį. Vyriausybei išreiškus norą derėtis, LAMPSS sutinka derėtis tik dėl sulygtų įsipareigojimų įvykdymo formos, bet ne dėl jų apimties.

Visi kurie nori ir mano, kad reikalinga prisidėti prie streiko gali kreiptis info@lampss.lt; lapinskasta@gmail.com, tel +370-612-75124. LAMPSS sutinka pasidalinti sukaupta streikų ir viešų susirinkimų organizavimo patirtimi bei padėti koordinuojant veiksmus tam, kad su streiku susijusios veiklos ir vieši protestai ginant aukštojo mokslo darbuotojų teises vyktų nepažeidžiant galiojančių Lietuvos Respublikos įstatymų.

Taip pat, pažymėtina, kad vieši protestai yra įstatymais pagrįsta derybinė, o ne politikavimo priemonė. Todėl prašome, kad tie, kurie planuoja jungtis prie viešo protesto derintų savo veiksmus su derybas vedančiomis profsąjungomis. Mums svarbios jūsų iniciatyvos ir idėjos, tačiau jų realizacija neturėtų būti stichiška.

Parašykite komentarą