Prezidentė – Pasaulio moterų lyderių forume

 Antradienis, lapkričio 19 d. (Reikjavikas). Prezidentė Dalia Grybauskaitė Islandijos sostinėje dalyvauja metiniame Pasaulio moterų lyderių forume.   

Reikjaviko susitikimą rengia Moterų politinių lyderių forumas (WPL) kartu su Pasaulio moterų lyderių taryba (CWWL) ir Islandijos Vyriausybe, dalyvaujant Jungtinėms Tautoms.  

Forume tarp kitų klausimų aptariami ir šiemet startavusios Jungtinių tautų kampanijos, skirtos kartų lygybei ir moterų teisių į lygią ateitį „Lygių teisių karta“ („Generation Equality“) tolimesni veiksmai. Prezidentė, penkerius metus vadovavusi Pasaulio moterų lyderių tarybai (CWWL), yra tapusi šios iniciatyvos ambasadore. 

Prezidentė pakviesta kalbėti keliose forumo sesijose, tarp kurių vieną rengia Islandijos ministrė pirmininkė Katrin Jakobsdóttir, kitą – Harvardo universiteto Kenedžio vyriausybės mokykla (Kennedy School of Government).

Taip pat numatytas Prezidentės dvišalis susitikimas su Islandijos Respublikos Prezidentu Guðniu Th. Jóhannessonu.

Forume bus įvertinta pažanga lygių galimybių srityje, pasiekta per 25 metus, praėjusius nuo Pekino lygybės, plėtros ir taikos deklaracijos bei veiksmų plano (vadinamo Pekino veiksmų platforma), priimto 1995 m. ketvirtoje pasaulinėje moterų konferencijoje. Tada šia veiksmų programa buvo patvirtinta, kad moterų ir mergaičių teisės yra neatskiriama visuotinių žmogaus teisių dalis.

Lyderės iš viso pasaulio siekia bendro tikslo, kad kuo daugiau moterų ne tik įgytų lygias teises į darbą ir vienodą atlygį, į mokslą ir sveikatos priežiūrą, bet ir išdrįstų keisti gyvenimą savo šalyse, aktyviai įsitraukdamos į politiką ir ekonomiką. 

Kiekvienais metais šis forumas į Reikjaviką sukviečia apie 500 dalyvių – prezidenčių, ministrių pirmininkių, visuomenės veikėjų, akademinės bendruomenės ir verslo, kultūros ir žiniasklaidos atstovų.

Parašykite komentarą