VU SA 30-metis: jaunimas diskutavo apie pokyčių siekį

Lapkričio 16 d. Vilniaus universiteto Studentų atstovybė (VU SA) šventė savo trisdešimtmetį ir ta proga surengė konferenciją „VU SA 30 gimtadienio priešpiečiai“. Joje buvo svarstoma, kiek per trisdešimt metų pasikeitė jaunimo judėjimai, kas svarbaus buvo pasiekta ir ką dar galima padaryti.

Studentijos judėjimo istorija ir ateitis

Konferenciją atidarė VU SA prezidentas Klaudijus Melys. Jis pasveikino susirinkusius dalyvius su artėjančia Tarptautine studentų diena ir pasidžiaugė, kad šiandien VU studentams atstovaujanti organizacija gali švęsti gimtadienį su kitomis jaunimo organizacijomis, draugais universitete. „Gera šiandien būti su žmonėmis, kurie kuria pokytį, buria bendruomenes ir siekia geresnės ne tik savo, bet ir visos šalies ateities“, – kalbėjo K. Melys.

Jis savo pranešime „Studentiško judėjimo trisdešimtmetis. Istorija ir ateitis“ pristatė didžiausius VU SA pasiektus laimėjimus, pasvarstė, kokie pokyčiai galėtų laukti ateityje.

„Dar 2009 m. studentai universitete siekė, kad erdvėse atsirastų belaidis interneto ryšys, o šiandien nė vienas studentas be jo neįsivaizduoja mokymosi proceso“, – sakė jis.

K. Melys pabrėžė, kad organizacija keičiasi, tačiau jos pradėti darbai, nuolat vykdomi projektai paveikia ne tik VU studentų gyvenimą – jie įkvepia diskusijas, padeda siekti pokyčio ir kitose organizacijose. 

Jis pažymėjo, kad ateityje universitetas ir VU SA turėtų siekti platesnės studijų prieigos, įtraukimo ir įvairovės, į studentą orientuotos kokybiškos mokymosi sistemos, daugiakalbiškumo ir daugiakultūriškumo, bendrųjų gebėjimų ugdymo – kad tai būtų universitetas, kuris įtraukia ir kuria erdvę visiems.

Pokyčio siekia bendradarbiaujant

Konferencijoje pranešimus skaitė VU bibliotekos direktorė Irena Krivienė, Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto korporacijos „RePublica“, Lietuvos moksleivių sąjungos (LMS), Vilniaus jaunimo organizacijų sąjungos „Apskritasis stalas“ (VJOSAS), Vilniaus universiteto LGBT+ grupės atstovai.

I. Krivienė papasakojo apie projektus, kuriuos vykdo kartu su studentais. Ji pabrėžė, kad biblioteka nebūtų tokia, kokia yra šiandien, jei ne studentai, kurie aktyviai inicijuoja veiklas bibliotekoje, prisideda prie pokyčio joje sukūrimo.

„RePublica“ konferencijoje pristatė korporatyvizmą, jaunimo korporacijų istoriją VU, o VJOSAS, kurios narė yra ir VU SA, prezidentas Vidmantas Mitkus pasakojo, kaip sąjunga, vienydama įvairias jaunimo organizacijas, prisideda prie jaunimo politikos savivaldybėje įgyvendinimo. „Organizacijų solidarumas gali nuversti kalnus, nes visi teigiami pokyčiai mieste prasideda nuo mūsų. Šiandien mes galime ne tik vienyti ir telkti jaunimo organizacijas, bet ir kurti galimybes jaunam žmogui Vilniuje“, – teigė V. Mitkus.

VJOSAS prezidento mintis papildė ir LMS atstovai. Pranešime moksleiviai pristatė savo veiklas ir tai, kokius pokyčius mokyklų bendruomenėje pavyko inicijuoti. LMS viceprezidentė Glorija Šermukšnytė pabrėžė kritinio mąstymo ir diskusijų svarbą norint įgyvendinti savo idėjas.

VU LGBT+ grupės atstovai svarstė, ar žmogaus teisės jau tapo visų studentų teisėmis. Grupės pirmininkas Prieglius Žuklys džiaugėsi, kad universitete žmogus gali jaustis saugiai, tikra bendruomenės dalimi. Jis atkreipė dėmesį, kad universitetas yra pati geriausia vieta kalbėti apie LGBT ir lygybę, atvirumą ir gerovę. „Pokytį pasiekti galima tik švietimu ir dialogu su bendruomene“, – teigė P. Žuklys.

Trisdešimtmečio konferencijoje dalyvavo ir sveikinimo žodį tarė VU rektorius prof. Artūras Žukauskas, Ekonomikos ir verslo administravimo fakulteto dekanė prof. Aida Mačerinskienė, Teisės fakulteto dekanas prof. Tomas Davulis, Verslo mokyklos ir Medicinos fakulteto atstovai.

Vilniaus universiteto Studentų atstovybė (VU SA) – seniausia ir didžiausia Lietuvoje visuomeninė ekspertinė švietimo organizacija, efektyviai atstovaujanti studentams Vilniaus universitete ir už jo ribų, puoselėjanti universitetinę kultūrą ir kurianti palankiausias sąlygas studentų saviraiškai.

Parašykite komentarą