Lietuvos socialdemokratų darbo frakcijos narė Rimantė Šalaševičiūtė: pensijos didės daugiau negu buvo skelbta viešojoje erdvėje

2019 m. lapkričio 26 d. pranešimas žiniasklaidai

 

Viešojoje erdvėje prasidėjus diskusijoms dėl sumos, kiek iš tiesų nuo sausio 1 d. didės pensija, Seimo socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkė, Lietuvos socialdemokratų darbo (LSDD) frakcijos narė Rimantė Šalaševičiūtė skuba paneigti gandus, kad pensija didės tik trimis eurais. Anot jos, kiekvienas gali lengvai pasiskaičiuoti, kiek individualiai didės jo senatvės pensija.

„Suprantu senjorus, kurie sako, kad pensijų didinimas trimis eurais nėra labai ryškus ir džiuginantis, tad noriu patikslinti, jog pensijos augs didesne suma. Pensiją sudaro dvi dalys – bazinė, kuri nustatoma Vyriausybės, ir individualioji dalis, priklausoma nuo išdirbto stažo, kuri skaičiuojama pagal taškų sistemą. Kadangi bus didinamos abi dalys, tai pensija bus padidinta vidutiniškai 33 eurais, ir kitąmet vidutinė pensija sudarys 377 eurus. Tačiau noriu pabrėžti, kad dėl išdirbto stažo kiekvienam individualiai pensijos dydis gali atitinkamai būti mažesnis arba didesnis. Siūlome pasiskaičiuoti ir žinosite apytikslį dydį. Kadangi vidutinė senatvės pensija didės 8,11 proc. (dėl pensijų indeksavimo), tai savo pensiją eurais dauginate iš 8 ir dalijate iš 100 – gauta suma ir yra dydis eurais, kiek apytiksliai didės jūsų pensija nuo sausio 1 d.“, – aiškina R. Šalaševičiūtė.

Anot „socialdarbietės“, dėl Respublikos Prezidento pasiūlymo papildomai indeksuoti bazinę pensiją, ši didės trimis eurais. Tačiau kol kas lėšų mokėti padidinimą nuo sausio mėnesio 1 d. valstybei trūksta, tad pinigai senjorus pasieks nuo kitų metų birželio mėnesio, tačiau pinigų senjorai nepraras, jie vis tiek bus išmokėti.

Be to, R. Šalaševičiūtė kartu su R. Baškiene jau suplanavo pensijų didinimą dar metams į priekį. Parlamentarės pateikė pasiūlymą dėl pensijų kintamosios dalies didinimo nuo 2021 m.

„Visos socialinio draudimo pensijos 2021 m. padidės papildomai 1,91 procentinio punkto ir iš viso didės 9,46 proc. (t. y. 7,55 +1,91). Taigi, galime sakyti, kad jau numatytas pensijų didinimas dar metams į priekį. 2021 m. vidutinė senatvės pensija didės vidutiniškai apie 39 eurus. Noriu priminti, kad per mūsų valdymo laikotarpį pensijos kilo sparčiai. 2016 m. vidutinė pensija buvo 265 eurai, o šiemet ji siekia 355 eurus. Nepaisant to, skurdo problema vis dar aktuali, ir turime konkrečiais žingsniais ją spręsti”, – sako parlamentarė.

Svarstant 2020 m. biudžeto projektą, kalbama ir apie vaiko pinigus, kuriuos pavyks padidinti iki 70 eurų kiekvienam vaikui. Palaikymo Seime sulaukė „socialdarbiečių“ frakcijos nario Gedimino Kirkilo projektas.

„Esu įsitikinusi, kad didesni vaiko pinigai dar labiau mažins šeimų socialinę atskirtį. Džiaugiamės, kad mums pavyko iškovoti tai, kas buvo įrašyta koalicijos sutartyje – juk sutarties pagrindu dirba ši Vyriausybė“, – sako R. Šalaševičiūtė.

Iki 2016 m. vaikų skurdo lygis mažėjo nežymiai, nepaisant visų jau vykdytų priemonių skurdo lygis išliko aukštas ir vienas didžiausių Europos Sąjungos šalyse. Palaipsniui didinant „vaiko pinigus“, „Eurostato“ duomenimis, Lietuva tapo viena iš lyderiaujančių šalių, kuri sėkmingai kovoja su vaikų skurdu. Remiantis „Eurostato“ EUROMOD duomenimis, 2016 m. skurdo riziką patyrė 25,7 proc. vaikų, o 2018 m. šis skaičius sumažėjo iki 22,9 proc.

Lietuvos socialdemokratų darbo frakcija

Evelina Butkutė-Lazdauskienė

Mob. 8 650 48 830

Parašykite komentarą