Prasidėjo įspėjamasis mokytojų streikas

Lapkričio 28 d. visoje Lietuvoje prasidėjo didžiausios švietimo darbuotojus vienijančios Lietuvos švietimo ir mokslo profesinės sąjungos (LŠMPS), inicijuotas mokytojų streikas.

Liepos mėnesį Lietuvos Respublikos Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) ir LŠMPS pasirašytam susitarimo įgyvendinimui dėl 2020 m. biudžeto po biudžeto pristatymo LR Seime trūksta 62,2 mln. eurų.

LŠMPS yra įsitikinusi, kad susitarimai turi būti vykdomi, kaip tai pabrėžė ir LR Prezidentas Gitanas Nausėda susitikimo su profsąjungomis metu. Be to, LŠMPS atkreipia dėmesį, jog susitarimo įgyvendinimui trūksta kiek daugiau nei 60 mln. eurų, o papildomos LR Seimo narių registruotos iniciatyvos (nesusijusios su įsipareigojimais liepos mėnesį patikslintais šakos kolektyvinėje sutartyje), reikalaujančios šimtų milijonų eurų, klaidina visuomenę ir neleidžia susikoncentruoti į ilgalaikius sprendimus, gyvybiškai svarbius švietimo sistemai ir šalies raidai.

„Šiandien kovojame dėl Lietuvos švietimo ateities. Kitų metų susitarimas nesprendžia švietimo sistemos problemų iš esmės, jame nėra ambicijos, nėra aiškių tikslų. Siekiame iki 2025 metų turėti tvarią ir pažangią švietimo sistemą, kurioje vyktų mokytojų rotacija, ateitų nauji motyvuoti mokytojai“, – sako LŠMPS  pirmininkas Egidijus Milešinas.

Šį antradienį, lapkričio 26 d., vykusio susitikimo su LR Prezidentu Gitanu Nausėda metu LŠMPS pristatė esmines švietimo sistemos problemas ir jų sprendimo būdus.

„Mokytojų bendruomenės iškeltas ilgalaikis tikslas, kad Lietuva pagal PISA tyrimus iki 2030 m.  atsidurtų pažangiausių šalių penkioliktuke. Šiuo metu esame žemiau šalių vidurkio. Privalome iš esmės keisti mokymo programą. Mūsų vaikų praktinis žinių pritaikymo lygis – tragiškas. Turime pasiekti, jog nuolat augantis mokytojų amžiaus vidurkis nuo dabartinių daugiau nei 50 metų atjaunėtų iki 40 metų. Dar vienas tikslas – mokytojų atlyginimų augimas iki 2000 eurų iki 2025 metų“, – sako LŠMPS  pirmininkas E. Milešinas.

EBPO 2015 m. tyrimas įrodė, kad mokinių pasiekimams pakilus iki EBPO šalių vidurkio ir išliekant visoje šalyje – per 10 metų tos šalies BVP išauga tiek, kad švietimo išlaidos atsiperka.

Lietuvos švietimo ir mokslo profesinė sąjunga (LŠMPS) vienija daugiau nei 10 tūkst. narių visoje Lietuvoje ir yra didžiausia Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijai (LPSK) priklausanti profesinė sąjunga.

Parašykite komentarą