NATO vadovų susitikime – reikšmingi sprendimai dėl Lietuvos saugumo užtikrinimo

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda NATO vadovų susitikime Londone didžiausia NATO grėsme įvardijo agresyvius Rusijos veiksmus.

„Nereikėtų turėti iliuzijų, Rusija yra pagrindinė ir, mano manymu, didžiausia grėsmė Baltijos šalių saugumui ir NATO. Labai svarbu aiškiai įvardyti išorines grėsmes Aljanso vieningumui ir stiprumui. Paraginau NATO valstybių vadovus stiprinti gynybą mūsų regione atgrasant Rusiją“, – teigė Prezidentas, pasibaigus NATO vadovų susitikimui Londone.

Gruodžio 4 d. vykusioje NATO viršūnių sesijoje, skirtoje 70-osiomis Aljanso įsteigimo metinėms, aptartos kolektyvinio saugumo grėsmės: agresyvūs Rusijos veiksmai, santykiai su Kinija ir terorizmas. Išsakyta būtinybė stiprinti gynybą ir atgrasymą visomis minėtomis strateginėmis kryptimis, didinti išlaidas gynybai, modernizuoti ir adaptuoti NATO prie šiuolaikinių pavojų, stiprinti Aljanso ir Europos Sąjungos bendradarbiavimą.

Sesijoje kalbėjęs Lietuvos vadovas akcentavo NATO vienybės ir solidarumo svarbą, siekiant sąjungininkių saugumo. Prezidentas atkreipė visų NATO valstybių vadovų dėmesį į patvirtintus NATO gynybos planus Baltijos šalims ir Lenkijai: „Džiaugiamės šiuo itin reikšmingu pasiekimu, kuris prisidės prie mūsų regiono saugumo užtikrinimo.“

Šalies vadovas priminė, kad Lietuva skiria 2 proc. BVP gynybai ir planuoja 2030 m. finansavimą jai didinti iki 2,5 procento. Prezidentas pabrėžė, kad oro gynybai Baltijos šalyse reikalingas didesnis dėmesys. Baigdamas savo pasisakymą NATO sesijoje Prezidentas referavo į NATO plėtrą ir paragino palaikyti Sakartvelo ir Ukrainos euroatlantines integracijos aspiracijas.

Parašykite komentarą