Seimo Audito komitete pristatytas tarptautinių ekspertų atliktas Valstybės kontrolės veiklos vertinimas

2019 m. gruodžio 4 d. pranešimas žiniasklaidai 

 

Gruodžio 4 d., trečiadienį, Seimo Audito komiteto posėdyje buvo pristatytas Lietuvos aukščiausiosios audito institucijos (AAI) – Valstybės kontrolės – veiklos ekspertinis vertinimas, kurį atliko Europos Audito Rūmų (EAR) vadovaujama nepriklausomų tarptautinių ekspertų komanda iš EAR, Jungtinės Karalystės AAI ir Lenkijos AAI.

Pristatant Lietuvos AAI ekspertinio vertinimo ataskaitą Seimo Audito komiteto posėdyje dalyvavo Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis, EAR generalinis sekretorius Eduardas Ruisas Garsia (Eduardo Ruiz García) ir vertinimą atlikusios komandos nariai, valstybės kontrolierius Arūnas Dulkys ir kiti AAI atstovai.

EAR generalinis sekretorius Eduardas Ruisas Garsia mano, kad Lietuvos Respublikos valstybės kontrolė visais reikšmingais aspektais atitinka tarptautinius aukščiausiųjų audito institucijų standartus, o jos veiklos procesai, procedūros ir audito praktika padeda siekti organizacijos teisės aktuose ir strateginiuose veiklos dokumentuose nustatytų tikslų. Tarptautinė ekspertų grupė taip pat paminėjo, kad lyginant su ankstesnio ekspertinio vertinimo rezultatais, aukščiausioji audito institucija pagerino savo valdymą ir auditų kokybę.

Ekspertinio vertinimo grupės pateiktoje ataskaitoje pateikė įvertintą visą institucijos veiklą ir įvardijo galimas institucijos veiklos tobulinimo sritis. Grupė atkreipė dėmesį ir į pastaruoju metu įvykusius teisinės aplinkos, kurioje veikia Valstybės kontrolė, pokyčius ir mano, kad nuo 2019 m. sausio 1 d. galiojantis Valstybės tarnybos įstatymas gali turėti poveikį institucijos nepriklausomumui.

Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis padėkojo tarptautinei ekspertų grupei už atliktą vertinimą ir akcentavo, kad Valstybės kontrolės nepriklausomumo siekimo klausimas yra svarstomas Seime tobulinant Valstybės tarnybos įstatymą.

Audito komiteto pirmininkė Ingrida Šimonytė tikisi, kad tarptautinės ekspertų grupės atliktas vertinimas paskatins gilesnes diskusijas Seime ir reikalingi įstatymai, užtikrinantys Lietuvos aukščiausiosios audito institucijos nepriklausomumą, bus priimti sklandžiau.

Papildoma informacija:

Akvilė Raudeliūnienė, tel. (8 5) 239 6012, el. p. akvile.raudeliuniene@lrs.lt

 

 

Parašykite komentarą